Het is druk op de zon: 11 zonnevlekkengroepen zichtbaar

De zon is op dit moment zeer actief en produceerde begin dit jaar de krachtigste zonnevlam van deze cyclus. Op dit moment zijn er maar liefst elf zonnevlekkengroepen zichtbaar op de zonneschijf.

Onze zon is een gigantische kernreactor die elke seconde vijf miljoen ton waterstofbrandstof verbrandt. Er is voldoende brandstof om nog 4,5 miljard jaar door te gaan. Je denkt misschien dat de zon een vrij saaie gasbol is, maar inwerkelijkheid volgt de zon een elf jaar durende cyclus. Tijdens een minimum is de zon heel rustig en zijn er weinig zonnevlekken te zien. Tijdens een zonnemaximum is de zon juist heel actief en zijn er veel zonnevlekken te zien op onze moederster.

Alle zonnevlekkengroepen die vandaag (10 januari) zichtbaar zijn aan onze zijde van de zon.

Wat zijn zonnevlekken?
Zonnevlekken zijn gebieden op de zon die een paar duizend graden Celsius koeler zijn dan de rest van de zon. De vlekken ontstaan door storingen in het sterke magnetische veld van de ster. Ze lijken zwart, maar dat komt doordat de rest van het oppervlak van de zon extreem helder is. Vorig jaar maakte de moderne Inouye-zonnetelescoop deze prachtige gedetailleerde beelden van zonnevlekken. Wist je dat deze zonnevlekken groter zijn dan de aarde?

Meer dan elf zonnevlekkengroepen
Er zijn op dit moment elf zonnevlekkengroepen te zien op de zon. In werkelijkheid zijn er mogelijk meer zonnevlekken zichtbaar, maar we kunnen vanaf het aardoppervlak maar één zijde van onze moederster waarnemen. De elf zonnevlekken produceren voornamelijk kleine C-klasse zonnevlammen. Zonnevlek AR3546 is het meest onstabiel en zou de komende dagen een grotere zonnevlam kunnen loslaten.

Kans op noorderlicht?
Zonnevlammen worden door astronomen in drie klassen ingedeeld: C-klasse, M-klasse en X-klasse. X-klasse zonnevlammen zijn de meest krachtige explosies. Wetenschappers verwachten dat de zonneactiviteit dit jaar piekt, waardoor er mogelijk veel meer X-klasse zonnevlammen zichtbaar zijn. Als de plasmawolk met protonen en elektronen gericht is op de aarde, dan is het mogelijk om poollicht te zien in Nederland en België. Of dat gaat gebeuren de komende weken? We wachten in spanning af.

Bronmateriaal

"Lots of Solar Spots" - Spaceweather.com
Afbeelding bovenaan dit artikel: Spaceweather

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd