Recensie: Het insectenkookboek (****)

Het insecten kookboek_omslag_A.inddOoit heb ik een keer een sprinkhaan gegeten. Dit was verrassend lekker. Ik wokte de sprinkhaan met wat citroenolie. De sprinkhaan smaakte naar walnoot, maar dan met een lekkere bite.

Misschien dat we in de toekomst wel allemaal insecten eten. Om 1 kilo rundvlees te produceren is 15.000 liter water nodig. Een kilo krekelmassa vraagt om slechts 7,5 liter water. Dit komt vooral omdat koudbloedige dieren als insecten geen energie verbruiken om een constante lichaamstemperatuur te houden.

Wist je dat je jaarlijks al zo’n 400 gram insecten per jaar consumeert? Insecten (of in ieder geval bestanddelen van insecten) zitten in bier, chocolade, tomaten in blik, rozijnen, bloem, champignons en ga zo maar door.

Het kookboek van Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp bevat 38 recepten waarbij bewust insecten worden gebruikt. Sommige recepten zien er wel lekker uit, zoals de kokossoep met sprinkhanenspiesjes en de pittige insectenwrap. Andere recepten zijn minder uitnodigend, zoals de galette met insecten en camembert. Misschien komt dit wel door mijn aversie tegen meelwormen. Het is jammer dat gevriesdroogde insecten nog zo duur zijn, anders zou ik sommige recepten wel eens willen proberen. Het zou mijn familieleden zeker (aangenaam?) verrassen.

Beoordeling: **** (4/5)

Koop ‘Het insectenkookboek‘ bij Bol.com of bekijk meer populair-wetenschappelijke boeken op Scientias.nl.

Bronmateriaal

"Het insectenkookboek" - Folke Dammann

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd