Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven

Heb je een blije levenspartner? Dan leef jij langer!

Uit onderzoek bleek al eens dat het hebben van een gelukkige echtgenoot tot een langer huwelijk leidt. Maar dat is niet het enige. Nu blijkt namelijk dat een blije levenspartner ook je eigen leven kan verlengen.

Koppels
In de studie volgden de onderzoekers 4400 koppels in de Verenigde Staten die ouder waren dan vijftig jaar. Acht jaar lang moesten de deelnemers hun tevredenheid over het leven bijhouden. Daarbij moesten ze ook noteren hoeveel steun ze van hun partner ontvingen en hoe fysiek ze nog waren, naast wat algemene informatie over henzelf. Aan het einde van de acht jaar was ongeveer 16 procent van de deelnemers overleden.

Wist je dat…

het geheim van een goed huwelijk een gelukkige vrouw is? Het gezegde ‘a happy wife is a happy life’ blijkt volledig te kloppen.

Resultaten
De onderzoekers bogen zich over de verzamelde gegevens en kwamen tot een opvallende conclusie. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat de personen die gestorven waren meestal ouder, mannelijk, lager opgeleid, minder rijk, minder lichamelijk actief waren en een slechtere gezondheid hadden dan degene die nog wel leefden. Daarnaast waren de overleden mensen ook vaak minder tevreden in hun relatie, stonden minder gelukkig in het leven en hadden ook een partner die minder gelukkig was. De echtgenoten van de overleden deelnemers stierven daarnaast ook vaker binnen de observatieperiode dan de echtgenoten van deelnemers die nog wel in leven waren.

Gelukkig
De bevindingen suggereren dat hoe gelukkiger de echtgenoten aan het begin van de studie waren, hoe kleiner de eigen sterftekans was. Anders gezegd; mensen met een ongelukkige echtgenoot stierven eerder dan mensen die een gelukkige partner hadden. Daarnaast bleek opvallend genoeg dat het geluk van de echtgenoot een betere voorspeller was van de sterftekans dan het eigen geluk. “De resultaten onderstrepen de rol van de directe sociale omgeving,” zegt onderzoeker Olga Stavrova.

Verklaring
Maar waar ligt dit precies aan? Het is bekend dat een lang en gelukkig leven gepaard gaat met gedrag dat van invloed kan zijn op de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een goed dieet en voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast blijkt dat mensen die een gelukkige en actieve echtgenoot hebben, zelf waarschijnlijk ook actiever zijn. Het tegendeel is ook waar. “Als je partner depressief is en de avonden wil doorbrengen met het eten van chips voor de televisie, dan zal jouw avond er waarschijnlijk ook zo uitzien,” zegt Stavrova.

Het onderzoek toont aan dat het geluk van je partner belangrijke gevolgen kan hebben voor je eigen gezondheid en de lengte van je leven. Daarnaast zet de studie ook aan het denken. Zo stelt het belangrijke vragen over op welke zaken we moeten letten bij het kiezen van een geschikte levenspartner.

Bronmateriaal

"People With Happy Spouses May Live Longer" - Association for Psychological Science

Afbeelding bovenaan dit artikel: Association for Psychological Science

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd