Het gaat slechter met de oceanen dan gedacht

  Een panel van deskundige wetenschappers moet concluderen dat de situatie van oceanen veel ernstiger is dan gedacht.

  De onderzoekers doen die conclusie in een uitgebreid rapport uit de doeken. En dat rapport liegt er niet om. Volgens de wetenschappers zijn de oceanen hard op weg naar een tijdperk waarin meer soorten dan ooit uitsterven.

  Oorzaak
  De belangrijkste oorzaken van dit doemscenario? Het is een combinatie van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Die combi treft de oceanen harder dan gedacht en zo ontstaat een situatie die zowel de oceanen als de mensheid nog nooit eerder hebben meegemaakt.

  WIST U DAT…

  …wetenschappers vorig jaar de overgrootmoeder van het Great Barrier Reef hebben ontdekt?

  Sneller
  Voor het eerst hebben wetenschappers gekeken welke invloed meerdere factoren samen kunnen hebben. En het effect van die factoren blijkt veel verder te strekken dan de individuele factoren. Tot overmaat van ramp gaan de processen die de oceanen bedreigen ook nog eens razendsnel. “Sneller dan we dachten,” stelt onderzoeker Alex Rogers. Hij heeft het dan onder meer over het smelten van ijs, een stijging van de zeespiegel en methaan dat vrijkomt uit de bodem van de zeeën.

  Door de mens
  Het zou niet voor het eerst zijn dat de aarde een massa-extinctie meemaakt. Maar het zou wel voor het eerst zijn dat deze door de mens veroorzaakt wordt. Toch willen de onderzoekers daar nog niet aan. Volgens hen is het nog te vroeg om te stellen dat een massa-extinctie op de loer ligt. Maar er gaat wel wat veranderen, zo stellen ze vast. Alleen al 75 procent van de riffen op aarde loopt het gevaar om te verdwijnen.

  WIST U DAT…

  Wereldwijd
  Juist omdat we dit nog nooit in de geschiedenis hebben gezien, is het onduidelijk wat de gevolgen hiervan zullen zijn. “We hebben op dit moment nog het grootste deel van de biodiversiteit, maar de snelheid waarmee soorten uitsterven ligt hoger (dan ooit, red.) en waar we nu mee te maken hebben – het uitsterven van soorten – is zeker een wereldwijde gebeurtenis.”

  Het panel – dat in dienst is van IPSO (International Programme on the State of the Ocean) – komt wel met enkele aanbevelingen. Zo zou er een einde gemaakt moeten worden aan de overbevissing en zou de uitstoot van CO2 beperkt moeten worden. Ook de hoeveelheid vervuilende stoffen in de oceanen moet worden teruggedrongen. “Het is nu tijd om het blauwe hart van onze planeet te beschermen,” zo stelt onderzoeker Ove Hoegh-Guldberg.

  Bovenstaande foto is gemaakt door Jim Maragos / U.S. Fish and Wildlife Service (cc via Flickr.com).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd