Het gaat goed met de tijgers in India

Het aantal wilde tijgers in India is rap toegenomen, zo blijkt uit onderzoek. In 2007 waren er nog zo’n 1411, anno 2011 zijn dat er twintig procent meer: 1706.

De onderzoekers telden de tijgers met behulp van camera’s en DNA-tests. Eerdere tellingen waren gebaseerd op het tellen van unieke voetafdrukken. Volgens experts is de laatste telling betrouwbaarder dan ooit

Werk aan de winkel
Hoewel de cijfers heel mooi lijken, is India er nog lang niet. Aan het begin van de vorige eeuw leefden er in het land nog zo’n 100.000 tijgers. Stropers en mensen die bos veranderden in bouw- of akkerland zijn de belangrijkste oorzaak van de rappe achteruitgang. Overigens is dat een situatie die wereldwijd speelt: in totaal zijn er nog maar zo’n 3500 wilde tijgers over.

WIST U DAT…

…de kans bestaat dat tijgers binnen twaalf jaar uitsterven?

Leefgebied
Dat het nu weer beter gaat met de tijgers in India is vooral te danken aan de nationale parken. India heeft de tijgers 39 leefgebieden met een totale oppervlakte van zo’n 45.000 vierkante kilometer toegewezen.

Of deze leefgebieden de dieren van de ondergang kunnen redden, is echter onduidelijk. Hoewel de tijgers het beter doen, is voorzichtigheid geboden. Zo staan op dit moment weer de doorgangen die de tijgers in staat stellen om zich tussen leefgebieden te bewegen, op de tocht. Daarnaast laten ook de stropers het er niet bij zitten. Er worden nog steeds veel tijgers gedood. Met name landen als China, Korea en Taiwan zijn dankbare afnemers van huid, botten en klauwen. De delen worden gebruikt in traditionele medicatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd