Het einde voor bijwerkingen van insuline

Mensen met diabetes zijn vaak afhankelijk van een dagelijkse dosis insuline. Het redt hun leven, maar bedreigt het ook: insuline zorgt ervoor dat bloedvaten verstopt raken en dat leidt in veel gevallen tot een hartaanval. Wetenschappers hebben nu een oplossing die alle bijwerkingen wegneemt.

De onderzoekers ontdekten dat insuline ervoor zorgt dat sommige cellen in de bloedvaten steeds groter worden. Die groei veroorzaakt een smalle doorgang, waardoor verstoppingen kunnen ontstaan. Opvallend genoeg gebeurt dit niet bij gezonde mensen.

C-peptide
Wetenschappers weten nu waarom: wanneer gezonde mensen insuline binnenkrijgen dan geeft hun lichaam het molecuul C-peptide af. En dat zorgt ervoor dat de groei van de cellen wordt stilgelegd. De oplossing is dan ook simpel: voeg C-peptide aan de insuline toe en ook diabetici hebben geen last meer van de soms dodelijk bijwerkingen.

Verstopt
“Mensen met diabetes hebben vaker last van hartaanvallen,” vertelt onderzoeker Karen Porter. “En als ze een bypass-operatie ondergaan dan is de kans dat de nieuwe aderen verstopt komen te zitten nog groter en dat zorgt voor meer schade. Wij hebben ontdekt dat het toevoegen van C-peptide de bloedvaten tegen deze beschadiging beschermt.”

Voorafgaand aan dit onderzoek gingen wetenschappers ervan uit dat C-peptide geen functie had. Vandaar dat niemand op het idee kwam om juist dit stofje tegen de bijwerkingen in te zetten. “Wij waren heel verrast hoe krachtig C-peptide was. Het neemt de bijwerkingen van insuline in hun geheel weg.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd