Het einde van chronische pijn: chip blokkeert pijnsignalen

Onderzoekers hebben een bijzondere chip ontwikkeld. De chip kan geïmplanteerd worden in het ruggenmerg of andere zenuwen in het lichaam en blokkeert de pijnsignalen die deze zenuwen aan het brein willen doorgeven. De methode is veelbelovend; volgend jaar starten de eerste proeven met mensen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het apparaatje chronische pijn doet verdwijnen.

Het idee van zo’n geïmplanteerde chip is niet helemaal nieuw. En toch is dit een doorbraak. Huidige chips zijn namelijk ongeveer zo groot als een luciferdoosje. De nieuw ontwikkelde chip is aanzienlijk kleiner en qua grootte vergelijkbaar met de kop van een lucifer. Dat betekent dat het apparaatje nog dichter bij de pijn ‘geïnstalleerd’ kan worden.

Opladen
In de chip zit een piepklein systeempje dat het apparaatje op gang houdt. Het systeem kan draadloos worden opgeladen. Dat betekent dat de patiënt er buiten zijn lichaam ook weinig last van heeft.

WIST U DAT…

…een elektrische schok ervoor kan zorgen dat mensen beter worden in wiskunde?

Blokkeren
De chip houdt de pijnsignalen die de zenuwen afgeven goed in de gaten en kan zo worden ingesteld dat deze ongewenste pijnsignalen blokkeert. De chip doet dat door elektrische pulsen tot tien volt af te geven. Door de pulsen bereiken de signalen van de zenuwen het brein niet meer.

De chip is niet alleen bedoeld voor mensen met chronische pijn. Ook mensen met epilepsie of Parkinson kunnen baat hebben bij de chip. Het apparaatje kan de bewegingen die deze mensen maken, verminderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd