Het deeltje dat op Higgs lijkt, krijgt een stem

  Wereldnieuws was het een week geleden: er was een deeltje gevonden dat leek op het befaamde Higgs-deeltje. En nu hebben wetenschappers dat deeltje ook een stem gegeven. Hoe dat klinkt? Luister zelf maar!

  Het kan u haast niet ontgaan zijn. Vorige week werd duidelijk dat een deeltje was gevonden dat sterk op Higgs lijkt. Mogelijk gaat het om het Higgs-deeltje waar al vele jaren naar gezocht wordt. De vondst van het Higgs-deeltje zou een enorme opluchting zijn voor fysici. Het bevestigt namelijk dat het Standaardmodel – dat verklaart hoe het universum op subatomair niveau werkt – klopt. En daarmee zijn we toch weer een stapje dichter bij het ontrafelen van de vele geheimen die het universum nog voor ons heeft.

  Concreter
  Het is natuurlijk allemaal vrij abstract: het Standaardmodel, het Higgs-deeltje, het deeltje dat op Higgs lijkt. Om het allemaal iets concreter te maken, hebben wetenschappers het deeltje dat vorige week werd aangekondigd een stem gegeven.

  Data
  Heel eenvoudig gezegd werden muzieknoten aan bepaalde informatie gekoppeld. Vervolgens kon die informatie dus worden afgespeeld. Wat u straks hoort, is de data die wetenschappers in voorgaande maanden verzameld hebben. Het deeltje dat op Higgs lijkt, hoort u na zo’n 3,5 seconde als hele hoge tonen.

  Piano
  Er zijn twee versies van het deuntje. Eentje met piano alleen.

  Xylofoon
  En eentje met meerdere instrumenten.

  Onderzoeker Domenico Vicinanza was één van de onderzoekers die het deeltje dat op Higgs lijkt een stem gaf. Hij benadrukt dat zijn werk heel belangrijk is. “De ontdekking van het Higgs-deeltje is een enorme stap vooruit in onze kennis van de wereld om ons heen. Door sonificatie te gebruiken (data omzetten in geluid, red.) maken we deze doorbraak gemakkelijker te begrijpen voor het grote publiek.”

  Bronmateriaal

  "Sonification enables world to hear new Higgs Boson-like particle" - Geant.net
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Geant.net.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd