Het brein als het geheime wapen van topvoetballers

voetbal

Hoe komt het dat topvoetballers als Ronaldo en Messi de bal zo behendig om hun tegenstander heen kunnen sturen? Nieuw onderzoek suggereert dat het brein hun geheime wapen is: ervaren voetballers activeren meer delen van hun brein als een tegenstander op ze afkomt en kunnen daardoor ook beter anticiperen op wat de tegenstander doet.

Onderzoekers van Brunel University verzamelden 39 voetballers. Sommige voetballers hadden al flink wat ervaring en gingen als semi-professionals door het leven. Anderen waren nog maar net begonnen met voetballen. De voetballers werden in een MRI-scanner gelegd en keken terwijl hun hersenen werden gescand naar beelden van voetballers die met een bal op hen af kwamen. De proefpersonen moesten aangeven in welke richting ze wilden bewegen om de bal te onderscheppen. Soms maakte de voetballer in het filmpje een schijnbeweging om het extra lastig te maken.

WIST U DAT…

…voetbalrobots in 2050 wellicht in staat zijn om de wereldkampioen voetbal te verslaan?

Na afloop keken de onderzoekers eerst hoe de proefpersonen het gedaan hadden. De ervaren voetballers scoorden aanzienlijk beter dan de nieuwelingen. Vervolgens keken de onderzoekers naar de hersenscans van de proefpersonen. Ze ontdekten dat wanneer voetballers de acties van hun tegenstander moeten voorspellen, het spiegelneuronsysteem actiever werd. Dit deel van de hersenen is actief wanneer we een actie uitvoeren, maar ook wanneer we die actie uitgevoerd zijn worden door iemand anders. De meer ervaren proefpersonen herkenden de acties van tegenstanders veel beter, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Sport and Exercise Psychology.

“Onze gegevens laten duidelijk zien dat ervaren voetballers motorische en daaraan gerelateerde structuren in het brein sterker activeren wanneer ze deelnemen aan een aan voetbal gerelateerde taak waarin ze moeten anticiperen,” vertelt onderzoeker Daniel Bishop. “We geloven dat deze sterkere hersenactiviteit iets is wat ontwikkeld kan worden door te trainen, dus de volgende stap is om te kijken hoe het brein door de tijd heen getraind kan worden om te anticiperen op de bewegingen van tegenstanders.” De onderzoekers hopen dus dat hun onderzoek leidt tot nieuwe trainingsmethodes die nog sneller het beste uit voetballers naar boven halen.

Bronmateriaal

"Footballers are better at predicting opponents’ movements, MRI research finds" - Brunel.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Raymond Larose (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd