Het beste van deze week: Ötzi’s vriendin en meer

De week zit er weer op en dus is het tijd voor het weekoverzicht: wat waren de wetenschappelijke hoogtepunten van deze week?

Met stip op één staat natuurlijk de terugkeer van Atlantis. De allerlaatste spaceshuttlevlucht eindigde gisteren met een veilige landing. En hoewel er vooral met veel lovende woorden werd teruggeblikt, werd er ook vooruitgekeken. Want velen vroegen zich af: ‘Wat nu?’ NASA heeft daar ook al over nagedacht en heeft reeds een opvolger in gedachten.

Dawn
Maar er is nog meer nieuws vanuit de ruimte. Zo is Dawn in een baan rondom Vesta terechtgekomen en heeft de sonde zelfs al een eerste foto afgeleverd. Ook werd er een mogelijk bewoonbare exoplaneet ontdekt en bleek Pluto opeens niet drie, maar vier manen te hebben.

Onvermoeibare muis
Ook op aarde is natuurlijk genoeg te melden. Zo creëerden onderzoekers een onvermoeibare muis. Het dier kan dankzij een missend gen opeens zes keer zover lopen. En dat biedt mogelijkheden. Ook voor ons mensen.

Eiland ontdekt
En in de Atlantische Oceaan ontdekken wetenschappers een enorm gezonken eiland. Het maakte mogelijk deel uit van een landbrug tussen Schotland en Noorwegen.

Ötzi’s vriendin
Nog meer geschiedenisnieuws als donderdag duidelijk wordt dat bouwvakkers in de Alpen het lichaam van een 5000 jaar oude vrouw hebben ontdekt. De dame – die uit dezelfde tijd lijkt te stammen als die beroemde mummie die hier eerder werd ontdekt – krijgt direct een treffende bijnaam: Ötzi’s vriendin.

Spelletje
Voor wie zich dit weekend nog aan een spelletje steen-papier-schaar (rock-paper-scissors) wil wagen, komen onderzoekers woensdag met wat tips. Zo blijkt dat mensen die het spel geblinddoekt (of met de ogen dicht) spelen, vaker winnen. Het is maar dat u het weet.

Tot zover ons weekoverzicht. Meer lezen? Voor een compleet overzicht kunt u hier terecht.

Fijn weekend!

De foto bovenaan dit weekoverzicht laat de Alpen zien en is gemaakt door Rchard (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd