Het beste van deze week: tijdreizen en meer

Het weekend komt eraan en even terugkijken kan geen kwaad: wat waren de wetenschappelijke hoogtepunten van deze week?

De maandag begint al met een berichtje om gedesillusioneerd van te raken. Wetenschappers maken bekend dat tijdreizen hoogstwaarschijnlijk onmogelijk is.

Transparante telefoon
Altijd al gedroomd van een op te rollen, transparante telefoon? Dinsdag wordt duidelijk dat die droom een stukje dichterbij is gekomen. Wetenschappers hebben na het transparante toetsenbord, scherm en bedrading nu ook een transparante batterij ontwikkeld. Helemaal leuk, maar wel een tikkie onhandig voor mensen die hun telefoon toch altijd al kwijt zijn.

Opvolger
Vorige week stond de spaceshuttle nog in ons weekoverzicht. Vandaag is het tijd voor zijn opvolger: NASA laat die namelijk deze week een duik nemen in een speciaal voor dit ruimteschip gebouwd zwembad. Terwijl NASA erop los plonst, worden er in de ruimte enkele interessante ontdekkingen gedaan. Zo stuiten onderzoekers op de eerste aardse Trojaan. En twee satellieten ontdekken waarom de aarde de laatste jaren zo’n dik buikje heeft gekregen.

Kunstmatige intelligentie
Er zijn deze week ook weer genoeg berichtjes die aan het denken zetten. Zo hebben wetenschappers bijvoorbeeld ontdekt hoe ideeën toonaangevend worden. En creëren onderzoekers voor het eerst kunstmatige intelligentie. Ook blijken hersencellen na onthoofding niet per definitie dood te zijn.

Lang leven
Voor wie lang leven wil, komen onderzoekers vrijdag met enkele goede tips. Gezond eten, genoeg bewegen, een gezond gewicht en niet roken kan het leven van een vrouw tot wel vijftien jaar verlengen. Mannen gaan gemiddeld 8,5 jaar langer mee als ze er een gezonde leefstijl op nahouden. Dit weekend dus geen sigaretten en bier, maar een appel en water.

Fijn weekend!

Bronmateriaal

Scientias.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jo Christian Oterhals (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd