Hersenstimulatie leidt tot beter geheugen

Waar zijn mijn sleutels? En wat is mijn pincode ook alweer? Die vragen kunnen binnenkort wel eens verleden tijd zijn.

Wetenschappers hebben namelijk een manier gevonden om het geheugen van mensen te verbeteren. Ze stimuleerden daartoe een deel van het brein.

Taxi
De onderzoekers verzamelden zeven epilepsiepatiënten. Vanwege hun epilepsie hadden zij al elektroden in hun brein: hiermee werd bepaald waar de aanvallen vandaan kwamen. De onderzoekers zetten de proefpersonen achter een scherm en lieten ze een spel spelen. In dit spel waren de proefpersonen taxichauffeurs. Ze moesten passagiers ophalen en deze naar één van zes mogelijke bestemmingen brengen.

WIST U DAT…

…stoppen met roken ook goed is voor het geheugen?

Stimulatie
Terwijl de proefpersonen het spel speelden, werd een deel van hun hersenen gestimuleerd. Het ging om de entorinale schors (zie de afbeelding hierboven, het rode deel). Dit deel van de hersenen is heel belangrijk voor ons geheugen. “Onze hersencellen moeten signalen door dit deel sturen om herinneringen te vormen die we later bewust op kunnen roepen,” legt onderzoeker Itzhak Fried in een persbericht uit. “Wanneer we tijdens het spel de zenuwvezels in de entorinale schors stimuleerden, leerden de patiënten bepaalde punten te herkennen en navigeerden ze sneller. Ook leerden ze om kortere routes te nemen.” Dat wijst erop dat de proefpersonen tevens een beter ruimtelijk geheugen hadden.

Leren
De onderzoekers stimuleerden het brein alleen wanneer de proefpersonen leerden. De proefpersonen konden daardoor later (wanneer hun hersenen niet meer gestimuleerd werden) de herinneringen beter oproepen. De stimulatie is dus niet voortdurend nodig. Alleen wanneer mensen iets belangrijks leren, kan stimulatie helpen.

Hoewel de methode ook chaoten die nooit weten waar hun sleutels zijn of elke keer hun pincode vergeten, wellicht prima in de oren klinkt, zijn zij niet direct de beoogde doelgroep. De onderzoekers zien meer mogelijkheden voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer. Nader onderzoek is echter nodig, zo benadrukken de onderzoekers.

Bronmateriaal

"UCLA scientists boost memory by stimulating key site in brain" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door National Institutes of Health (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd