Hersenstimulatie kan u aan meer zelfbeheersing helpen

verleidelijk

Zo vlak voor de feestdagen dringend wat meer zelfbeheersing nodig om al dat eten te laten staan of die vervelende neef niet knock-out te slaan? Goed nieuws! Wetenschappers hebben ontdekt dat het mogelijk is om met behulp van hersenstimulatie de zelfbeheersing van mensen te vergroten.

“Er bevindt zich in het brein een circuit voor het afremmen van reacties,” vertelt onderzoeker Nitin Tandon. “Wij geloven dat we de eersten zijn die aantonen dat we dit remsysteem met behulp van hersenstimulatie kunnen versterken.”

De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en vroegen ze om een opdracht te vervullen waarbij ze hun reactie moesten remmen. Terwijl de proefpersonen daarmee bezig waren, bestudeerden de onderzoekers hun hersenen en identificeerden de exacte plek in het brein waar dit remmen plaatsvond. Vervolgens versterkten ze de activiteit van dit hersendeel met behulp van hersenstimulatie (de onderzoekers plaatsten daarvoor elektroden op het hersenoppervlak). De proefpersonen hadden wanneer hun brein gestimuleerd werd, veel meer zelfbeheersing.

Het onderzoek heeft diverse implicaties. Zo kan het onderzoek in de toekomst bijvoorbeeld nuttig zijn voor de behandeling van aandoeningen die samenhangen met een gebrek aan zelfbeheersing. Denk bijvoorbeeld aan ADHD of het syndroom van Tourette. Op dit moment is hersenstimulatie zoals de onderzoekers deze nu toepasten momenteel nog geen optie voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan het syndroom van Tourette. Aan deze vorm van hersenstimulatie gaat namelijk een heel ingrijpende operatie vooraf die momenteel enkel wordt uitgevoerd om zware epilepsie te behandelen. Maar wellicht komen onderzoekers in de toekomst met een andere – minder ingrijpende – manier om het brein te stimuleren en is dat dan wel een optie.

Bronmateriaal

"Scientists improve human self-control through electrical brain stimulation" - UTH.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Morten Rand-Hendriksen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd