Hersenscan kan voorspellen of roker kan stoppen met roken

sigaret

Stoppen met roken is lastig. Maar soms maakt ons brein het ons nog moeilijker. Wetenschappers hebben ontdekt dat de activiteit in het brein van een roker een goede indicatie kan geven van de kansen dat het de roker lukt om de sigaretten voortaan links te laten liggen.

De onderzoekers verzamelden tachtig rokers die tussen de 18 en 65 jaar oud waren. De rokers rookten al minstens zes maanden meer dan tien sigaretten per dag. De rokers ondergingen twee keer een fMRI-scan (een scan die de activiteit in het brein monitort). De eerste scan ondergingen de proefpersonen kort nadat ze een sigaret hadden gerookt. De tweede scan ondergingen ze 24 uur nadat ze een sigaret hadden gerookt.

Zeven dagen
Alle proefpersonen kregen meer informatie over stoppen met roken en moesten een datum kiezen waarop ze wilden stoppen met roken. Zeven dagen na de datum waarop de rokers wilden stoppen met roken, kwamen ze opnieuw naar het laboratorium om verslag te doen van hun stoppoging. Ook werd een urinetest gedaan om de beweringen van de proefpersonen te toetsen. De onderzoekers kozen er heel bewust voor om dit zeven dagen nadat een roker gestopt was met roken, te doen. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat het aannemelijk is dat een persoon die zeven dagen van de sigaretten af kan blijven, zes maanden of langer van de sigaretten af kan blijven. Daarom is het wanneer je wilt voorspellen of iemand op lange termijn kan stoppen met roken nuttig om te kijken of deze het zeven dagen zonder sigaretten uit kan houden. Van de tachtig rokers lukte het 61 rokers niet om zeven dagen lang van de sigaretten af te blijven. Negentien rokers lukte dat wel.

Wist je dat…

Hersenscans
Vervolgens pakten de onderzoekers de hersenscans van de proefpersonen erbij om te kijken of deze wellicht konden voorspellen welke rokers kunnen stoppen met roken. Uit het onderzoek blijkt dat rokers die binnen zeven dagen nadat ze gestopt waren weer een sigaret opstaken specifieke verstoringen hadden in het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor ons werkgeheugen. Die verstoringen waren zichtbaar op de hersenscans die gemaakt werden toen de rokers 24 uur zonder sigaretten hadden gezeten en onderscheidden de rokers die niet konden stoppen overduidelijk van de rokers die het wel lukte om zeven dagen op rij van de sigaretten af te blijven. Deze neurale activiteit kan dus gebruikt worden om succesvolle stoppers te onderscheiden van de rokers die hun stoppoging al snel staken.

Werkgeheugen
Het werkgeheugen is een belangrijke cognitieve functie die we nodig hebben om geconcentreerd te blijven, afleidingen buiten te sluiten en taken af te ronden. Ook bleek het brein van mensen die hun stoppoging binnen zeven dagen staakten minder activiteit te vertonen in het deel van het brein dat doorgaans actief is wanneer mensen reflecteren op hun eigen gedrag of functioneren.

Het onderzoek is bijzonder nuttig. De onderzoeksgegevens kunnen naast bestaande methodes om te voorspellen of iemand kan stoppen met roken, gebruikt worden om een nog nauwkeuriger beeld te krijgen van de kans dat het iemand lukt om te stoppen met roken. Naar schatting kan men – door de hersenscan te combineren met bestaande modellen bedoeld om de succeskans van een stopper in te schatten – in 81 procent van de gevallen correct voorspellen of het iemand lukt om de sigaretten voortaan links te laten liggen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd