Hersenoperatie tast spiritualiteit aan

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde delen van het menselijk brein een belangrijke rol spelen in de promotie en onderdrukking van spiritualiteit. Italiaanse wetenschappers bestudeerden patiënten die vanwege een hersentumor een deel van de hersenen moesten laten verwijderen. De operatie bleek de mate van spiritualiteit te veranderen.

De onderzoekers stelden de patiënten voor en na de operatie vragen om te onderzoeken of de ingreep het spirituele deel van het brein had beïnvloed. De wetenschappers bemerkten tijdens het tweede gesprek direct een grote verandering in het gevoel en de zelftranscendentie van de patiënten. De belangrijkste reden voor deze verandering was in alle gevallen de operatie. Bij de patiënten waar de tumor in de pariëntale kwab – verantwoordelijk voor de zintuiglijke waarneming en ruimtelijke inschatting – zat, namen de spirituele gevoelens toe. Bij de patiënten waar de tumor in de prefrontale cortex – verantwoordelijk voor de emotie en het denken – zat namen de spirituele gevoelens af.

“Dit is het eerste onderzoek dat inzoomt op spiritualiteit,” meent onderzoeker Salvatore Aglioti. “We hebben te maken met een complex fenomeen dat nauw verwant is met de essentie van de mens.”
“De snelheid waarmee de verandering optrad, was het meest opvallend,” vult onderzoeker Cosimo Urgesi aan. “Deze ontdekking toont aan dat complexe persoonlijkheidskenmerken smeedbaarder zijn dan werd aangenomen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd