Herschel vindt gigantische embryoster

De eerste resultaten van het Herschel observatorium zijn binnen. Wetenschappers hopen dankzij de foto’s meer te weten te komen over de vorming van sterren in het Melkwegstelsel. Zo vond Herschel een gigantische embryoster in stervormingsgebied RCW 120.

Het object is op dit moment acht tot tien keer groter dan de zon. Momenteel zwerft er nog genoeg massa in de omgeving van de embryoster om 2.000 zonnen te vormen. Over enkele honderdduizenden jaren wordt de ster geboren en zal het een van de helderste en grootste sterren in het Melkwegstelsel zijn.

“De ster wordt alleen maar groter”, vertelt Annie Zavagno van het Laboratoire d’Astrophysique de Marseille. Zij vindt het uniek dat Herschel dit object heeft gevonden. “Volgens ons huidige begrip is het niet mogelijk om sterren groter dan acht zonnen te vormen. Dankzij Herschel kunnen wij dit paradox in de astronomie oplossen.”

Er zijn momenteel veel van dit soort sterren bekend. Er bestaan zelfs exemplaren met een massa van 150 zonnen.

Herschel is de grootste astronomische telescoop in de ruimte. De spiegel van Herschel is anderhalf keer groter dan die van de Hubble telescoop. De Europese ruimtetelescoop werd op 14 mei 2009 gelanceerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd