Herrieschoppende pistoolgarnalen zullen de oceaan in de toekomst nog lawaaieriger maken

Dit kan de communicatie van ander zeeleven en de mens verstoren.

Eén van de luidste wezentjes in de oceaan is waarschijnlijk veel kleiner dan je zou verwachten. Het gaat om de zogenoemde pistoolgarnaal (Alpheidae) die met zijn scharen een luide knal kan produceren. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat deze luidruchtige garnalen in warm water nóg lawaaieriger worden. En dat kan grote gevolgen hebben als de temperatuur van de oceaan blijft stijgen.

Geluidslandschap
Onder water is het een drukte van jewelste. Het geknetter van garnalen en het ‘gebrom en gegrom’ van vissen vormen samen een biologisch geluidslandschap. Vooral pistoolgarnalen
creëren een doordringend geluid (zie ook de video hieronder). “Het is een heel cool diertje,” vindt onderzoeker Aran Mooney. “Ze produceren het harde geluid door hun schaar zo snel mogelijk dicht te klappen, waardoor er een bubbel ontstaat. En wanneer die bubbel implodeert, hoor je zo’n hard knappend geluid.”

Lawaaierig
Wetenschappers vermoeden dat de garnalen door middel van dit geknetter met elkaar communiceren, hun territorium verdedigen en op zoek zijn naar voedsel. Maar soms zijn deze herrieschoppers wel erg aanwezig. Wanneer ze het namelijk allemaal tegelijk op een ‘geknetter’ zetten, kan dit het geluid in de kustzeeën domineren en de oceaan wel erg lawaaierig maken.

Warmere oceanen
Nieuw onderzoek suggereert nu dat deze luidruchtige garnalen in de toekomst nog meer herrie zullen schoppen. De onderzoekers verzamelden in deze studie een aantal pistoolgarnalen in tanks en luisterden vervolgens hoeveel geluid ze voortbrachten bij verschillende watertemperaturen. Het team ontdekte dat de garnalen in warmer water vaker van zich laten horen en daarnaast ook een harder geluid produceren. “Als je de temperatuur verhoogt, knappen ze vaker met hun scharen,” aldus Mooney.

Dat pistoolgarnalen luider worden bij een hogere oceaantemperatuur is op zich niet heel verwonderlijk. Garnalen zijn namelijk koudbloedige diertjes, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur grotendeels wordt bepaald door hun omgeving. En in warmer water worden de garnalen actiever. Hetzelfde is er aan de hand bij mieren. Die kunnen zich namelijk bij warmer weer veel sneller verplaatsen.

Warmere oceaan
De bevindingen zijn redelijk zorgwekkend. Want naarmate de temperatuur van de oceaan aangemoedigd door klimaatverandering blijft stijgen, zal dus ook het lawaai in de oceaan toenemen. En dat heeft implicaties voor ander zeeleven en de mens. Zo kan het bijvoorbeeld een schadelijke impact hebben op vissen en zelfs sonar die onderzeeërs en schepen gebruiken, verstoren. “We weten dat vissen geluid produceren als ze met elkaar communiceren,” legt Mooney uit. “Ze roepen elkaar en brengen geluiden voort als ze elkaar het hof willen maken. Als de zeeën lawaaieriger worden zou dit hun communicatie kunnen beïnvloeden. Hoe dit precies zit, zullen we in de toekomst verder moeten bestuderen.”

De pistoolgarnalen zijn niet de enige onruststokers in de oceaan. De kleine wormpjes Leocratides kimuraorum kunnen er namelijk ook wat van en behoren zelfs tot de luidruchtigste organismen in de oceaan. Deze wormpjes kunnen een volume van 157 decibel produceren. En dat terwijl ze zelf maar zo’n 3 centimeter lang zijn. Ter vergelijking; de blauwe vinvis kan een geluid van 188 decibel produceren en de olifant 117 decibel.

Bronmateriaal

"WARMING OCEANS ARE GETTING LOUDER" - AGU

Afbeelding bovenaan dit artikel: Woods Hole Oceanographic Institution.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd