Help jij de volgende bestemming van New Horizons aan een bijnaam?

Want 2014 MU69 bekt gewoon niet zo lekker.

Op 1 januari 2019 is het zover. Dan scheert de ruimtesonde New Horizons langs Kuipergordelobject 2014 MU69. Een weinig inspirerende naam, voor wat nu al een spannend object lijkt te zijn (zie kader). En dus heeft NASA besloten dat het Kuipergordelobject een bijnaam verdient. En het publiek mag daarbij helpen!

Een spannend object
2014 MU69 is meer dan 6,5 miljard kilometer van de aarde verwijderd. En we hebben dan ook geen flauw idee hoe het object eruitziet. Er zijn voorzichtige aanwijzingen dat het rood gekleurd is. En recent zijn er aanwijzingen gevonden dat het object misschien zelfs wel uit twee hemellichamen bestaat! En wie weet wat 2014 MU69 nog meer voor verrassingen in petto heeft… De ware aard van het object zal echter pas onthuld worden als New Horizons er langs scheert. Nog even geduld dus.

Op deze website kun je jouw ideeën voor een leuke naam aandragen en tevens stemmen op reeds voorgestelde namen. “We hopen dat iemand de perfecte, inspirerende naam voor MU69 voorstelt,” vertelt onderzoeker Mark Showalter. Iedereen kan – tot 1 december – meedoen. Enkele namen die op dit moment overwogen worden: Año Nuevo (Spaans voor nieuwjaar), Z’ha’dum (een fictieve planeet uit Babylon 5) en Camalor (fictieve stad in de Kuipergordel).

Uit de namen met de meeste stemmen kiest NASA er dan één (of misschien wel twee, aangezien 2014 MU69 mogelijk uit twee delen bestaat). Die naam (of namen) worden dan tijdens de New Horizons-missie gehanteerd. “Veel Kuipergordelobjecten hebben eerst – voor er een formele naam werd voorgesteld – informele namen gehad,” stelt Showalter. “Na de scheervlucht, als we veel meer over de intrigerende wereld weten, zal NASA samenwerken met de International Astronomical Union en een formele naam aan MU69 geven.”

Bronmateriaal

"Help Nickname New Horizons’ Next Flyby Target" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd