Help mee om deze dwergplaneet in ons zonnestelsel een naam te geven!

Wordt het Gonggong, Holle, of toch Vili? Jij bepaalt!

Meer dan tien jaar geleden werd ‘ie ontdekt maar gaat sindsdien naamloos door het leven. We hebben het over een dwergplaneet in de Kuipergordel, die voor het gemak wordt aangeduid als 2007 OR10. Het is treurig genoeg het grootste object in ons zonnestelsel zonder naam. Dat kan natuurlijk niet. En daarom zetten drie astronomen die deel uitmaakten van de groep die de dwergplaneet destijds ontdekten, een campagne op poten om dit prachtige hemellichaam een naam toe te kennen.

2007 OR10
De dwergplaneet werd op 17 juli 2007 ontdekt in de Kuipergordel; een donut-vormige regio gevuld met ijzige hemellichamen die zich voorbij de baan van Neptunus bevindt. Tot op heden zijn er meer dan 3000 Kuipergordelobjecten aangetroffen. Met behulp van infrarood spectroscopie kwamen onderzoekers erachter dat het oppervlak van 2007 OR10 grote hoeveelheden puur waterijs, en mogelijke sporen van methaanijs herbergt. Daarnaast heeft deze dwergplaneet een van de roodste oppervlakken in de Kuipergordel. Het object heeft een diameter van ongeveer 1250 kilometer, waardoor deze kleiner is dan Pluto en Eris en vergelijkbaar is met Pluto’s maan; Charon.

Artistieke impressie van 2007 OR10. Afbeelding: Alex H. Parker

Stemmen
“Het is tijd om 2007 OR10 een naam te geven,” zeggen de drie astronomen. Welke naam dat wordt, dat bepaal jij. Want je kunt tot en met 10 mei op jouw voorkeur stemmen. De astronomen hebben alvast drie namen bedacht waar je uit mag kiezen. Al deze namen hebben te maken met mythologische wezens en figuren die goed bij de fysieke eigenschappen van 2007 OR10 passen. Hier komen de mogelijkheden:

1. Gonggong
Gonggong is een Chinese watergod met rood haar en een slangachtige staart. Hij staat bekend om het creëren van chaos, het veroorzaken van overstromingen en het kantelen van de aarde.

2. Holle
Holle is de Europese wintergodin van de vruchtbaarheid, wedergeboorte en vrouwen. Holle kan sneeuw maken door haar kussens uit te te kloppen. Daarnaast staat ze symbool voor huishoudelijk werk, in het bijzonder spinnen. Ze is gekoppeld aan het joelfeest (het Germaanse winterzonnewendefeest) en wordt geassocieerd met de maretak, hulst en groenblijvende planten met rode bessen.

3. Vili
Vili is een Noordse godheid en in mythologie de broer van Odin en Vé. Hij versloeg samen met zijn broers de vorstenreus Ymir en gebruikte dit lichaam om het universum te scheppen. Ymir’s vlees en beenderen werden in de aarde verwerkt, waarbij Ymir’s bloed de rivieren en oceanen vormden.

Welke van deze namen spreekt jou het meeste aan? Laat het weten en help mee om 2007 OR10 van een naam te voorzien! Op https://www.2007OR10.name kun je tot 10 mei jouw stem uitbrengen.

Bronmateriaal

"Public Invited to Help Name the Largest Unnamed World in the Solar System" - The Planetary Society

Afbeelding bovenaan dit artikel: Alex H. Parker

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd