Tot en met september kan iedereen een voorstel doen!
De Internationale Astronomische Unie (IAU) viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. En om dat te vieren trakteert de unie op een leuke competitie: verschillende landen mogen een exoplaneet een nieuwe naam toekennen. Ook Nederland mag meedoen. En aan ons is de eer om de exoplaneet die nu nog wordt aangeduid met HAT-P-6b én de ster waar hij omheen draait – HAT-P-6 – een mooiere naam te geven.
HAT-P-6
HAT-P-6 is een geelwitte dwergster en staat op ongeveer 910 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda. Het is een zogenoemde F-type ster, wat betekent dat hij heter en zwaarder is dan onze zon. Rond de ster bevindt zich één planeet die in 2007 werd ontdekt; een hete Jupiter. Dit is een planeet met een massa vergelijkbaar met, of zwaarder dan Jupiter die op een zeer kleine afstand om een ster heen draait. Het bijzondere aan HAT-P-6b is dat hij een zogenoemde retrograde baan heeft. Dit betekent dat de planeet in tegengestelde richting roteert ten opzichte van de meerderheid van de naburige hemellichamen.
Zoektocht
De zoektocht naar een nieuwe naam voor de ster en zijn exoplaneet is vandaag van start gegaan. Tot en met eind september krijgen alle Nederlanders de kans om een nieuwe naam voor te dragen. Let wel op, de naam moet aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Zo mag de nieuwe naam niet commercieel van aard zijn, noch politiek of religieus gekleurd. De ster en de exoplaneet vernoemen naar huisdieren is eveneens uit den boze. Vernoemen naar een persoon is wel toegestaan, mits de persoon meer dan honderd jaar geleden is overleden. Een overzicht van alle regels waar de nieuwe naam aan moet voldoen, vind je hier.
Beoordeling
De competitie bestaat uit twee ronden. In de eerste ronde kan iedereen die maar wil een naam insturen. Dit kun je doen tot 30 september 2019. Nadat alle namen zijn ingezameld, beoordeelt een Nationaal Comité over de inzendingen en maakt een selectie. Deze zullen vervolgens aan de IAU worden overgedragen. Gaat ook de IAU met de voorstellen akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.
Dus, heb jij dé naam in gedachten waarmee de ster en de exoplaneet voortaan zullen pronken? Je kunt hier jouw voorstel indienen.