Helft Venetië onder water

 GEOLOGIE  Bijna de helft van Venetië, inclusief het St. Mark’s plein, is onder water gelopen. De oorzaak is een combinatie van een meteorologische depressie en het getij. De inwoners van het pittoreske Italiaanse stadje kijken er overigens niet van op. Zij krijgen vaker natte voeten.

Tussen 1993 en 2002 stroomde Venetië vijftig keer over. De ergste overstroming was op 4 november 1966, toen het water tot een recordhoogte van 1,94 meter steeg. In februari 1986 lag het waterpeil 1,58 meter boven het normale peil. In december 2008 rees het water tot een hoogte van 1,56 meter. Op dit moment staat de stad voor 1,31 meter onder water.

De stad vecht al jaren tegen het water. De culturele organisatie UNESCO van de Verenigde Naties heeft Venetië al uitgeroepen als een Word Heritage-bestemming die bedreigd wordt door de klimaatverandering. Momenteel is de operatie ‘Rialto’ bezig. Onderzoekers en lokale bestuurders onderzoeken of het mogelijk is om gebouwen op palen te zetten. Zo hopen ze de stad een meter te verhogen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd