Helft van alle doodgeboortes is te voorkomen

Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat jaarlijks 2,6 miljoen kindjes dood ter wereld komen. Ongeveer de helft van alle doodgeboortes is met enkele eenvoudige maatregelen te voorkomen, zo blijkt.

De onderzoekers verstaan onder een doodgeboren kindje het volgende: een foetus die minstens 28 weken oud is en in de baarmoeder sterft. Dagelijks overkomt het 7000 kindjes. Dat zijn meer slachtoffers dan AIDS en malaria samen maken, zo benadrukken de onderzoekers in het blad The Lancet.

Azië
De meeste doodgeboren kindjes komen in Zuid-Azië en de Sub-Saharisch Afrika ter wereld. Van de rijkere landen heeft Engeland de hoogste sterftecijfers als het om baby’s gaat.

Afname
Het aantal doodgeboren kindjes neemt jaarlijks wel af. Zo is het aantal slachtoffertjes ten opzichte van 1995 met 14,5 procent gedaald. Die slag is vooral gemaakt in de ontwikkelingslanden. In rijke landen – denk aan Australië, Nederland en de VS – is de situatie de afgelopen twee decennia niet verbeterd.

Voorkomen
En dat moet anders, zo menen de onderzoekers. Ze benadrukken dat ongeveer de helft van alle doodgeboortes voorkomen had kunnen worden door enkele eenvoudige, goedkope maatregelen door te voeren. Stoppen met roken en een gezond gewicht kunnen al een belangrijke duit in het zakje doen.

Maar ook het toedienen van foliumzuursupplementen voor en tijdens de zwangerschap kan veel ellende voorkomen. Net als het opsporen en behandelen van syfilis, het voorkomen van malaria en betere verloskundige zorg. Uit een aanvullend onderzoek is gebleken dat het aanbieden van deze extra maatregelen niet duur hoeft te zijn: zo’n 2,32 dollar (ongeveer 1,60 euro) per persoon per jaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd