Helemaal klaar met verkoudheid? Neem een tatoeage!

Of beter gezegd: neem er een paar. Meerdere tatoeages laten zetten kan er zomaar voor zorgen dat je lijf beter in staat is om ‘gewone’ infecties zoals een verkoudheid, te bestrijden.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Alabama in het blad American Journal of Human Biology. Ze trekken hun conclusies nadat ze mensen die een tatoeage lieten zetten, bestudeerden. Ze keken onder meer naar het aantal tatoeages dat mensen hadden, maar ook hoeveel tijd er in het aanbrengen van de tatoeages was gaan zitten. Voorafgaand en nadat de proefpersonen een tatoeage lieten zetten, werd wat speeksel verzameld. De onderzoekers analyseerden het speeksel en keken onder meer naar stresshormonen (cortisol, waarvan bekend is dat het de immuunreactie onderdrukt) en hoeveelheid immunoglobuline A. “Immunoglobuline A is de eerste lijn van defensie tegen gebruikelijke infecties zoals verkoudheid,” vertelt onderzoeker Christopher Lynn.

Immunoglobuline A
Nadat mensen een tatoeage hadden laten zetten, daalde het immunoglobuline A-niveau sterk. Dat is goed te verklaren en wel door de grotere hoeveelheden cortisol die het immuunsysteem onderdrukken en het resultaat waren van de stress die het tatoeëren met zich meebracht. Bij mensen die al meerdere tatoeages hadden laten zetten, nam de hoeveelheid immunoglobuline A na het zetten van een tatoeage ook af, maar niet zo sterk als bij de mensen die voor het eerst een tatoeage lieten zetten.

Tijdelijk vatbaarder
Wanneer je een tatoeage laat zetten, kan dat er in ieder geval tijdelijk voor zorgen dat je wat vatbaarder bent voor infecties. Een tatoeage laten zetten, eist namelijk best wel wat van je lichaam. “Het doet niet alleen pijn terwijl je de tatoeage laat zetten, maar het put je ook uit,” stelt Lynn. “Het is gemakkelijk om ziek te worden. Je wordt verkouden, omdat je afweer minder is door de stress die het krijgen van een tatoeage met zich meebrengt.”

Maar zoals gezegd: dat is tijdelijk. Zodra je wat verder bent en je lichaam van de schrik bekomen is, herstelt het immuunsysteem zich weer en presteert net zo als voordat je de tatoeage liet zetten. Anders wordt het als je herhaaldelijk een tatoeage laat zetten. Als je je lichaam keer op keer aan die stress blootstelt, wordt het immuunsysteem niet net zo sterk als daarvoor, maar sterker. Lynn vergelijkt het met naar de sportschool gaan. Als je jaren niet gesport hebt en voor het eerst weer in de fitness-apparaten klimt, dan voel je dat. Je krijgt spierpijn. Maar als je daarna elke week naar de sportschool gaat, neemt die spierpijn gaandeweg af. “Na de stressreactie herstelt je lichaam zich weer,” stelt Lynn. “Maar als je je lichaam steeds weer en steeds weer aan die stress blootstelt, dan herstelt het zich niet zodanig dat het weer net zo sterk is als daarvoor, in plaats daarvan past het zich aan en doet er een stapje bij.”

Bronmateriaal

"Want to Avoid a Cold? Try a Tattoo or Twenty, says UA Researcher" - University of Alabama
De afbeelding bovenaan dit artikel: StockSnap / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd