Helderste meer ter wereld is even helder als gedistilleerd water

  helderste-meer

  Het helderste meer ter wereld bevindt zich in Nieuw-Zeeland. Fotograaf Klaus Thymann dook in februari in het heilige Blue Lake en maakte de eerste onderwaterfoto’s van het heldere water. Uniek, want nog nooit eerder heeft iemand toestemming gekregen van de Nieuw-Zeelandse overheid en de lokale Maori-bevolking om dit meer te betreden.

  “Het was een buitengewone visuele ervaring”, vertelt Thymann aan LiveScience. “Ik heb nooit eerder iets gezien dat zó helder was.”

  Helder zicht
  Onder het wateroppervlak van Blue Lake is het mogelijk om tot bijna 80 meter ver te kijken. Stel, het meer zou gevuld worden met 100% puur water zonder onzuiverheden – oftewel gedistilleerd water – dan blijft de zichtbaarheid gelijk.

  on New Zealand’s South Island

  Gefilterd water
  Blue Lake bevindt zich boven de boomgrens. Wanneer smeltwater naar beneden stroomt, wordt het eerst goed gefilterd door stenen. Als het water het meer bereikt, is het dus al heel zuiver. Op de bodem van het meer bevindt zich een gat, waar het water weer wegstroomt. Iedere 24 uur wordt het water in het hele meer op natuurlijke wijze ververst.

  De kleuren op de foto’s zijn niet overdreven. Volgens Thymann komen de kleuren overeen met de realiteit. Eén van de meest bijzondere momenten vond hij het zien van hoe het licht in het meer wordt gereflecteerd door de met algen bedekte bodem.

  Meer foto’s?
  Meer foto’s bekijken van het Blue Lake? Ga naar de website van The Guardian.

  on New Zealand’s South Island

  Bronmateriaal

  Foto's copyright Klaus Thymann

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd