Heldere vuurbal boven New Mexico gefilmd

Een gigantische vuurbal vloog afgelopen week boven het oppervlak van de Amerikaanse staten New Mexico en Texas. De vuurbal is op de gevoelige plaat vastgelegd door een nachtcamera van het Sandia National laboratorium. Het object was volgens ooggetuigen net zo helder als de volle maan en bleef in totaal 23 seconden zichtbaar.

“De vuurbal zorgde voor een ‘sonic boom’ die zelfs binnen duidelijk te horen was”, vertelt Peter St. Cyr van KOAT TV in Albuquerque. Opmerkelijk genoeg werd de witte vuurbal ongeveer zeven tot acht minuten later opgevolgd door een tweede vuurbal. Deze bewoog in dezelfde richting, maar was wel minder helder dan de eerste vuurbal.

Astronoom Thomas Ashcraft dacht eerst dat het om een stuk ruimteafval ging. “Maar na een uitgebreide analyse denk ik dat het een meteoriet is geweest, waarschijnlijk een asteroïde.”

Vuurballen zijn regelmatig te zien in de aardse atmosfeer. “Ongeveer één a twee keer per jaar boven een bepaalde locatie”, zegt Ashcraft. “Toch is deze vuurbal één van de mooiste die ik de afgelopen jaren heb gezien.”

De nachtcamera die de vuurbal spotte, is in staat om vuurballen te ontdekken binnen een straal van 563 kilometer. Bekijk het filmpje van de nachtcamera hieronder. Zet ook het geluid aan, want wellicht hoort u de vuurbal brommen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd