De Hubble ruimtetelescoop heeft een bijzondere foto gemaakt van het kleine sterrenstelsel PGC 39058 en een doodgewone ster. Opvallend: niet het sterrenstelsel steelt de show, maar de ‘heldere’ voorgrondster. Deze ster lijkt vele malen helderder te zijn dan de miljoenen kleine sterren in het sterrenstelsel. Het gaat hier om optisch bedrog. De afstand tussen de ster en de aarde is namelijk veel kleiner dan de afstand tussen het sterrenstelsel en onze planeet.
De gefotografeerde ster is normaal gesproken moeilijk te vinden. Een verrekijker of een kleine telescoop is nodig om de ster te zien. Omdat de Hubble-telescoop goede optiek heeft en zich buiten de atmosfeer bevindt, is het voor hem geen probleem om een kiekje te maken van de ster.
Wat opvalt aan de nieuwe Hubble-foto is dat er veel individuele sterren te zien zijn in het sterrenstelsel PGC 39058. En dat is opvallend, want de afstand tussen de aarde en dit dwergstelsel bedraagt veertien miljoen lichtjaar.
Op de achtergrond van de foto zijn trouwens nog veel meer sterrenstelsels zichtbaar. Deze zijn vele miljoenen – of misschien wel miljarden – lichtjaren verwijderd van de aarde.