Held uit Amerikaanse Burgeroorlog krijgt Medal of Honor

Alonzo Cushing, een soldaat die stierf tijdens de laatste dag van de Slag bij Gettysburg, krijgt een Medal of Honor. Dit is de hoogste militaire onderscheiding in de Verenigde Staten. De Slag bij Gettysburg was de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog en duurde van 1 tot 3 juli 1863.

Bloedverwanten van Cushing en enkele Burgeroorlogkenners hebben het Amerikaanse leger aangedrongen om een Medal of Honor uit te reiken aan Cushing. Binnenkort gebeurt dit ook echt. De 90-jarige Margaret Zerwekh vindt dat de medaille 147 jaar te laat komt. De vrouw leeft op een stuk grond in Delafield, waar Cushing werd geboren. Ze grapt dat ze nu is geadopteerd door de familie Cushing, omdat ze alles op alles zette om Alonzo Cushing te erkennen.

“Ik sprong op en neer toen ik hoorde dat de aanvraag was goedgekeurd”, zegt Zerwekh, die met twee wandelstokken loopt. “Ik was erg blij!”

Cushing stond aan de kant van de Verenigde Staten van Amerika en vocht tegen het leger van Robert E. Lee van de zuidelijke staden, oftewel de Geconfedereerde Staten van Amerika. Alonzo Cushing had 110 mannen onder zich en had de controle over zes kanonnen. Hij en zijn mannen werden flink onder vuur genomen. Op de derde en laatste dag stierf hij door een geconfedereerde kogel. Cushing stierf op 22-jarige leeftijd.

In totaal hebben bijna 3.500 soldaten een Medal of Honor gekregen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd