Heilige Rosa van Viterbo stierf door bloedprop

De heilige Rosa van Viterbo stierf in 1252. Vrijwel iedereen dacht dat tuberculose de boosdoener was, maar dat is onjuist, zo concluderen onderzoekers. Ze onderwierpen het stoffelijk overschot van de Middeleeuwse heilige aan een röntgenscan.

De onderzoekers scanden eerst het hart van Rosa. Daar vonden ze een bloedpropje dat waarschijnlijk tot een hartaanval heeft geleid. Daarna zochten ze in het lichaam van het meisje naar overblijfselen die erop wezen dat ze tbc had. Ze vonden niets. De wetenschappers sluiten dan ook uit dat de heilige Rosa door tuberculose om het leven is gekomen.

Rosa van Viterbo werd in 1457 heilig verklaard. Ze zou op haar vierde iemand uit de dood hebben opgewekt en vanaf haar tiende op straat hebben gepreekt. Na haar dood werd ze in een glazen reliekhouder in het klooster bijgezet. De glazen kist zorgde ervoor dat er geen vocht en zuurstof bij haar lichaam kon komen en daardoor is het lichaam op natuurlijke wijze gemummificeerd en uitstekend bewaard gebleven.

In 1921 haalde een priester het hart van Rosa uit de reliekhouder om er een afzonderlijk reliek van te maken. De kerk in Viterbo gaf wetenschappers begin dit jaar de opdracht dat hart te bestuderen en met adviezen te komen om het te bewaren. Daarbij stuitten de onderzoekers op het bloedpropje dat Rosa het leven kostte. Op basis van de autopsie kon ook de leeftijd van Rosa min of meer worden vastgesteld. Ze was achttien of negentien jaar oud toen ze stierf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd