Baasjes die tijdens de COVID-19-pandemie een puppy aanschaften, geven aan dat het hondenbezit veel zwaarder is gevallen dan verwacht.
In de eerste maanden van de COVID-19-pandemie, toen mensen gedwongen thuis zaten, schoot de vraag naar puppy’s omhoog. Al snel klonken er zorgen van experts. De stijging leidde namelijk tot twijfels over het welzijn van deze ‘corona-puppy’s’, die misschien impulsief waren aangeschaft en in huishoudens terechtkwamen die op de lange termijn niet geschikt zouden zijn. Dierenwelzijnsorganisaties vreesden voor probleemgedrag, verzwakte relaties tussen honden en hun baasjes en uiteindelijk tot herplaatsing. Nu, een paar jaar later, nemen onderzoekers de balans op: wat is er eigenlijk geworden van al die schattige puppy’s?
Corona-puppy’s
Dat er tijdens de corona-pandemie veel puppy’s werden gekocht, kan onderzoeker Rowena Packer goed verklaren. “Mensen hadden daar destijds verschillende redenen voor”, vertelt ze in gesprek met Scientias.nl. “De belangrijkste drijfveer was dat mensen tijdens die periode het gevoel hadden meer tijd te hebben voor een hond. Daarnaast zochten velen iets vrolijks om zich op te richten in de moeilijke tijden van de pandemie. Ook zochten ze naar een excuus om vaker naar buiten te gaan en meer te bewegen. Tot slot waren veel mensen gewoon op zoek naar gezelschap, nu ze meer thuis waren dan ooit.”
Studie
Om te onderzoeken hoe het nu met deze mensen en hun honden gaat, ondervroegen de wetenschappers 800 hondeneigenaren die tussen maart en december 2020 een puppy hadden aangeschaft. Ze vroegen de deelnemers naar de redenen achter hun hondenaankoop en hoe ze hun pup opvoedden en verzorgden. Vervolgens deden de onderzoekers een vervolgonderzoek bij deze baasjes toen hun pup 21 maanden oud was. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad PLOS One.
Probleemgedrag
Helaas blijkt dat de zorgen van dierenwelzijnsorganisaties terecht waren. “Hoewel gedragsproblemen bij honden vaak voorkomen, hebben wij in ons onderzoek een uitzonderlijk hoog niveau van probleemgedrag gevonden”, vertelt Packer. “Dit is begrijpelijk, aangezien deze honden opgroeiden in een bijzonder ongebruikelijke periode voor de mensheid. Bovendien viel deze periode samen met hun gevoelige ontwikkelingsfase (tot 16 weken), waarin ze een ‘blauwdruk’ van de wereld creëren en bijzonder ontvankelijk zijn voor nieuwe ervaringen. De oorzaken voor het hoge niveau van probleemgedrag waren uiteenlopend, waaronder het gebruik van meer aversieve trainingsmethoden door eigenaren, wat vaak te maken had met het feit dat puppycursussen tijdens de lockdowns niet beschikbaar waren. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de moeilijkheden die we in ons nieuwe onderzoek hebben vastgelegd.”
Zware last
40 procent van de ondervraagden gaf aan dat de COVID-19-pandemie een rol had gespeeld in hun beslissing om een hond aan te schaffen. En velen van hen gaven aan dat het zorgdragen voor een hond zwaarder was dan ze vooraf hadden ingeschat. “We vroegen hen hoe moeilijk het voor hen is om voor hun hond te zorgen, of ze het als een grote taak zien, of hun hond hen ervan weerhoudt dingen te doen die ze willen doen, of ze het vervelend vinden om hun plannen aan te passen vanwege hun hond en of ze het gevoel hebben dat hun hond te veel geld kost of te veel rommel maakt”, somt Packer op. “Baasjes die hun hond tijdens de pandemie aanschaften, gaven vaker aan dat ze negatieve gevoelens hadden over het bezit van hun hond in vergelijking met baasjes die hun hond tijdens dezelfde periode kregen, maar de pandemie niet als reden voor de aankoop zagen. Dit kan komen doordat deze eigenaren impulsief handelden op basis van de omstandigheden in hun huishouden tijdens de pandemie. Naarmate hun hond ouder werd, veranderden echter hun levensomstandigheden, waardoor het moeilijker werd om voor hun hond te zorgen. Dit leidde waarschijnlijk tot een sterker gevoel dat hun hond een last was.”
Herplaatsing
Hoewel het hondenbezit voor deze baasjes zwaarder was dan ze hadden verwacht, blijkt dat maar liefst 98 procent van hen hun hond nog steeds had toen deze 21 maanden oud was. “We ontdekten dat het aantal baasjes dat hun hond had afgestaan relatief laag was”, zegt Packer. “Dit is verrassend, aangezien er aanvankelijk gevreesd werd voor een ’tsunami van herplaatsing’ na de pandemie.”
Redenen
Packer wijst op verschillende mogelijke redenen voor deze onverwachte uitkomst. Baasjes die hun hond herplaatsten, waren mogelijk minder geneigd om deel te nemen aan het vervolgonderzoek. Het is ook mogelijk dat sommige baasjes hun hond na 21 maanden hebben herplaatst. “Maar het zou ook kunnen dat veel baasjes toch besloten hun hond te houden, zelfs als ze worstelden met hun hond en hun band steeds zwakker werd”, zegt Packer. “Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, zou het kunnen betekenen dat zowel honden als baasjes lijden onder deze situatie. In sommige gevallen zou het herplaatsen van de hond naar een gezin dat beter in staat is om voor een hond te zorgen een beter alternatief kunnen zijn.”
Advies
Volgens Packer is het dan ook heel belangrijk dat mensen goed nadenken voordat ze een puppy aanschaffen. “Hoewel niemand precies kan voorspellen wat de komende jaren zullen brengen (de gemiddelde levensverwachting van een hond is 12 jaar), is het belangrijk om te overwegen of er levensstijlfactoren zijn die het vermogen om goed voor een hond te zorgen kunnen beïnvloeden”, benadrukt ze. “Dit speelt een belangrijke rol bij de beslissing om wel of niet een puppy aan te schaffen, en zo ja, wanneer. Korte termijn veranderingen in levensstijl, zoals die tijdens de pandemie, zouden geen reden mogen zijn om een hond te nemen, aangezien een hond nou eenmaal een langdurige verplichting is.”
Kortom, hoewel een hond veel gezelligheid brengt, is het niet altijd leuk of zorgeloos. “Het verzorgen van een hond is een grote verantwoordelijkheid die veel werk, kosten en vaak een verandering in de dagelijkse routines en levensstijl met zich meebrengt”, aldus Packer. “Wanneer de relatie tussen baasje en hond niet goed verloopt, kan de speciale band die mensen zich vaak voorstellen met hun nieuwe puppy onder druk komen te staan en in sommige gevallen zelfs breken. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen, maar het komt vaker voor dan verwacht en kan hartverscheurend zijn, met schuldgevoelens en schaamte als gevolg. Het is essentieel om ruim van tevoren goed na te denken over het aanschaffen van een hond, zodat je goed geïnformeerd en voorbereid bent op de realiteit van hondenbezit, inclusief de minder leuke aspecten, zoals wanneer een hond zich anders gedraagt dan verwacht. Dit voorkomt dat honden in asielen terechtkomen. Zo kunnen meer baasjes de vreugde ervaren die een sterke band met hun hond kan brengen.”