Heeft Venus een maan?

De aarde heeft er eentje, Mars twee en Jupiter enkele tientallen: manen. Tot nu toe waren Mercurius en Venus de enige twee planeten in ons zonnestelsel zonder begeleidende rotsblok, maar daar komt mogelijk een eind aan. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Venus een dans uitvoert met de asteroïde 2002 VE68. Maar blijft het bij deze dans of is er sprake van een hechte relatie?

2002 VE68 was ooit een bedreiging voor de aarde, maar ongeveer 7.000 jaar geleden werd het ruimteobject in een nieuwe baan gegooid. De asteroïde draait nu in een elliptische baan om de zon. Op dit moment is de baanresonantie met Venus 1:1, wat betekent dat Venus even lang doet over een rondje om de zon als 2002 VE68.

Hoe deze dans eruit ziet? U kunt het zien op de website van NASA.

2002 VE68 blijft niet voor altijd de quasimaan van Venus. Net als bij de meeste andere baanresonanties wordt ook deze resonantie op den duur onstabiel. Met als gevolg dat de baan van de asteroïde verschuift en de resonantie verdwijnt.

De quasimaan heeft overigens weinig effect op Venus. Met een doorsnee van 200 meter is 2002 VE68 een kleintje. Als Venus geen atmosfeer had gehad, dan was het object vanaf het oppervlak niet met het blote oog te zien.

Bronmateriaal

"Venus Has a Moon?" - Discovery

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd