Op een nieuwe foto van ESA’s Mars Express zijn grote blauwe vlekken op Mars te zien. Is er toch water op Mars? Nee, het is gezichtsbedrog. De blauwe vlekken worden veroorzaakt door gigantische stofstormen met winden tot honderd kilometer per uur.
De stofstormen zorgen ervoor dat vulkanische, basaltrijke materie over de rode planeet wordt gestrooid. Het stof blijft goed liggen in de diepe Martiaanse kraters. Na enige tijd bevindt zich voldoende donker stof in een krater, waardoor het een blauwige kleur krijgt. Overigens lijken de gebieden blauwer dan ze in werkelijkheid zijn. Volgens ESA heeft dit te maken met fotobewerking.
Op de onderstaande foto is het Arabia Terra-gebied te zien. Hier bevinden zich verschillende jonge en oude kraters. De kraters op deze foto zijn geërodeerd, wat betekent dat ze al wat ouder zijn. Toch hebben de meeste kraters nog steeds een duidelijke kraterwand. De grootste krater – met het grootste blauwe gebied – heeft een diameter van zeventig kilometer.
ESA’s Mars Express draait al sinds 2003 om Mars. In ruim tien jaar tijd heeft het onbemande ruimtevaartuig veel mooie foto’s gemaakt van de rode planeet.