Heeft Lorre weer te diep in het glaasje gekeken?

Ze vallen uit bomen, lopen tegen dingen aan en kunnen niet meer vliegen: wat is er aan de hand met deze ogenschijnlijk dronken papegaaien?

Het draait allemaal om de lori’s in Australië. De kleine papegaaien vertonen elk jaar van dit rare gedrag. “Ze vallen om, hebben moeite met vliegen en blijven tegen dingen aanlopen,” legt dierenarts Stephen Cutter uit.

Juni
Normaal gesproken begint het in mei of juni en duurt tot augustus. De vogels komen uit bomen zetten, waggelen over straat en raken soms zelfs buiten westen. Hoewel in mei al wel enkele dronken lori’s naar beneden kwamen zetten, lijkt het erop dat het ‘dronken seizoen’ ietsje later is begonnen dan normaal: nu pas worden echt veel dronken vogels binnengebracht.

WIST U DAT…

Vruchten
Lang werd vermoed dat de dieren echt dronken waren. Ze zouden bepaalde vruchten hebben gegeten die ervoor zorgen dat ze dronken worden en met een flinke kater achterblijven. Maar is dat wel het geval?

De vogels zijn namelijk nogal lang onder ‘invloed’. Het kan wel enkele dagen duren voor ze weer de oude zijn. En sommigen hebben niet alleen last van een kater, maar ook van ademhalingsproblemen. Ongeveer de helft van de vogels die voor zorg naar het Wildcare Inc NT worden gebracht, sterft. En opvallend genoeg krijgen ook steeds meer vogels last van de opvallende symptomen. Waren het tien jaar geleden nog maar twee of drie vogels, nu gaat het om enkele honderden.

Bronmateriaal

"Polly wants a sobriety test" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alexander (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd