Hebbes! Zo moet het vangen van een planetoïde eruit gaan zien

monsters

Afgelopen april maakte NASA bekend in de nabije toekomst een planetoïde te gaan ‘vangen’, dichterbij de aarde te brengen en vervolgens te gaan bestuderen. Nieuwsgierig hoe dat er precies uit moet gaan zien? NASA heeft nu nieuw beeldmateriaal vrijgegeven waarop te zien is hoe een planetoïde gevangen, verplaatst en bestudeerd wordt.

Om de missie werkelijkheid te laten worden, moet NASA eerst een sonde bouwen die een planetoïde kan vangen. Die sonde ‘vangt’ de planetoïde in een soort zak en brengt deze ietsje dichter bij de aarde.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

Vervolgens is het de bedoeling dat astronauten deze sonde met behulp van Orion – een ruimtevaartuig dat nu nog in aanbouw is – bezoeken. U ziet hieronder hoe Orion (links) de sonde nadert.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

Eenmaal bij de sonde aangekomen, zal Orion zich aan deze sonde koppelen (zie hieronder). Tussen het moment waarop Orion gelanceerd is en het moment van koppeling zal naar schatting zo’n negen dagen tijd zitten.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

Om de planetoïde goed te kunnen bestuderen, zullen de astronauten Orion moeten verlaten. Dat ziet u hieronder.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

Het is onder meer de bedoeling dat de astronauten enkele monsters van de planetoïde verzamelen.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

Aan de ‘zak’ waar de planetoïde in zit, bevinden zich honderden ringen waaraan de astronauten zich kunnen vasthouden wanneer ze zich over de planetoïde verplaatsen.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

Door al die mooie beelden gaat het toch al wel een beetje kriebelen. Wat een mooie missie! Toch zullen we nog even geduld moeten hebben. Er is inmiddels budget voor de missie vrijgemaakt, maar voor deze werkelijkheid wordt, is er nog een hoop werk aan de winkel. Zo is Orion nog niet af en zal NASA eerst ook nog een planetoïde moeten vinden die geschikt is voor deze missie. Al met al verwacht NASA dat het zeker nog tot 2021 duurt voordat de eerste astronauten de planetoïde met een bezoekje kunnen gaan vereren.

Tot die tijd zullen we het dus met deze beelden en onderstaand filmpje moeten doen.

Bronmateriaal

"New Imagery of Asteroid Mission" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd