Hebben jonge kinderen minder calorieën nodig?

obesitas

Al jarenlang horen wij op de televisie berichten over zwaarlijvigheid van onze medemens. De één is nog dikker dan de ander. Helaas komen ook steeds meer berichten naar buiten dat onze kinderen dikker en dikker worden. Het voorkómen van overgewicht begint op steeds jongere leeftijd. Maar weet u wat een kind van drie jaar aan calorieën, oftewel energie, nodig heeft? Men dácht het te weten: op basis van lengte en gewicht van een kind is te berekenen hoeveel calorieën nodig zijn voor normale groei. Echter, na onderzoek kwam men erachter dat de formule niet voldoet.

Overschatting energieverbruik
De hoeveelheid energie die kinderen van drie tot vier jaar verbruiken wordt niet goed berekend. En niet zo’n beetje ook. Het percentage wordt geschat op 8-19%. Bij jonge kinderen met overgewicht geven de formules een te hoge inschatting van wat het kind nodig heeft. Dit leidt tot nog meer overgewicht.

Formules om het energieverbruik in rust te schatten zijn gebaseerd op het gewicht van het kind. Na onderzoek van Sijtsma, wetenschapster aan de Rijksuniversiteit Groningen hangt het werkelijke energieverbruik samen met de hoeveelheid spieren, de vetvrije massa. Omdat kinderen met overgewicht meer vetmassa hebben dan slanke kinderen kunnen formules voor kinderen met overgewicht ongunstig uitpakken. Hun energieverbruik wordt overschat. Voedingsadviezen kunnen dan juist tot meer overgewicht leiden.

Beweging
Naast spieren en vet werd ook de lichamelijke activiteit van nog jongere kinderen gemeten. Sijtsma deed dit door de tijd te meten die kinderen vrij kunnen bewegen. Kinderen die elke dag langer vrij mochten bewegen hadden op de leeftijd van negen maanden een kleinere buikomvang dan kinderen die minder lang vrij mochten bewegen.

Tijdens het onderzoek werd ook nog gekeken naar het verband tussen het lichaamsgewicht van kinderen van drie tot vier jaar oud en de tijd die zij televisie kijken, hoe lang zij slapen, buiten spelen, het hebben van een televisie op de slaapkamer en het aantal televisies in huis. Uit het onderzoek komt naar voren dat een korte slaapduur, langer naar de televisie kijken en een televisie in de slaapkamer kan leiden tot overgewicht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd