Hebben de Russen het Vostokmeer bereikt?

Na dertig jaar boren zouden de Russen het Vostokmeer hebben bereikt of er in ieder geval heel dichtbij zijn.

Het Russische persbureau Ria Novosti meldt dat de Russen het oppervlak van het Vostokmeer reeds hebben bereikt. Ze baseren zich op een anonieme bron. Onduidelijk is dus hoe betrouwbaar die bron is. De Russische wetenschappers hebben nog geen officiële verklaring afgegeven. En dus blijft voorzichtigheid geboden. Maar één ding staat vast: de Russen zijn in ieder geval heel dicht bij een doorbraak. Een dat is hoe dan ook een hele prestatie. Het subglaciale meer ligt immers onder een dikke ijslaag van meer dan 3700 meter. Dat de wetenschappers er dertig jaar over gedaan hebben om zo dicht bij het oppervlak van het meer te komen, is niet heel verwonderlijk. Alleen tijdens de zomers op Antarctica kan er geboord worden. Het project ligt dus elk jaar een flinke tijd stil.

Micro-organismen
Het meer ligt zeer geïsoleerd en is mogelijk al zeker twintig miljoen jaar niet met de buitenwereld in aanraking gekomen. Wetenschappers zijn nieuwsgierig wat zich in het meer bevindt. Velen hopen er micro-organismen aan te treffen. Als die zich daar bevinden, is de kans groot dat ze in weinig lijken op de bacteriën die we kennen. Want miljoenen jaren in een geïsoleerd en vrij koud meer doorbrengen, vraagt om bijzondere vaardigheden.

Vloeibaar

Het meer mag dan onder 3500 meter ijs liggen: het is wel gevuld met vloeibaar water. Aardwarmte verwarmt het meer, waardoor het relatief warm is.

Buitenaards leven
Het vinden van zulke bacteriën is niet alleen belangrijk voor biologen. Ook astrobiologen zullen zich graag aan eventuele micro-organismen uit het Vostokmeer vergapen. Want als leven op zo’n diepte onder zulke extreme omstandigheden kan bestaan dan zijn er verscheidene planeten met extreme omstandigheden die plots een stuk interessanter kunnen worden voor astrobiologen. Ook kunnen de micro-organismen ons mogelijk meer leren over de evolutie van leven.

Onduidelijk
Of zich echt micro-organismen in het meer bevinden, is natuurlijk nog onduidelijk. Dat zal de komende tijd moeten blijken. Maar zelfs als er geen bacteriën worden gevonden, is het vele boren geen vergeefse moeite. We kunnen namelijk nog veel meer van het meer leren. Bijvoorbeeld over klimaatverandering. Overigens zijn de Russen niet de enigen die zich op Antarctica in het zweet werken. Ook de VS doet een poging. Net als Engeland.

Wanneer kunnen we verwachten dat de Russen hun aankomst bij het Vostokmeer officieel melden? Ook dat blijft onduidelijk. Maar het kan toch niet lang meer duren.

Bronmateriaal

"Russian Scientists Drill to Sub-Glacial Antarctic Lake" - Rian.ru
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd