Hebben astronauten in het ISS nog wel voldoende voorraad?

iss-groot

De astronauten aan boord van het internationale ruimtestation hebben nog genoeg voedsel en voorraad voor de komende maanden. Dit meldt NASA in een persbericht, naar aanleiding van het ongeluk met de Dragon-capsule.

“Op 3 juli vertrekt een Progress-ruimtevaartuig naar het internationale ruimtestation, gevolgd door een Japanse HTV-vlucht in augustus”, schrijft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in een persbericht. “Onze partner – Orbital ATK – plant later dit jaar nog een vlucht.” Hopelijk gaat er niets meer mis, waardoor astronauten eindelijk weer eens een flinke lading voedsel, wetenschappelijke instrumenten, kleding en water ontvangen.

Gisteren explodeerde een Falcon 9-raket ruim twee minuten na de lancering. Daarbij werd een Dragon-capsule vernietigd met aan boord ruim zes ton voorraad voor het internationale ruimtestation. Een paar maanden geleden verloren de Russen een Progress-capsule met spullen voor het ISS. Natuurlijk is het vervelend wanneer een capsule niet bij het ruimtestation arriveert, maar ruimtevaartorganisaties zijn hier op voorbereid en er is dus altijd extra voorraad aanwezig in het ruimtestation. Maar nu meerdere voorraadschepen in korte tijd verloren zijn gegaan, slinken de reserves wel heel snel.

Op dit moment is onbekend waarom de Falcon 9-raket er gisteren niet in slaagde om de dampkring te verlaten. “We werken nauw samen met SpaceX om uit te vogelen wat er is gebeurd en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden”, zegt NASA-baas Charles Bolden. “SpaceX is er al zes keer in geslaagd om het internationale ruimtestation te bevoorraden, dus we hebben alle vertrouwen in dit bedrijf. Dit is opnieuw een herinnering dat ruimtevaart een ongelofelijke uitdaging is, maar we leren van ieder succes en iedere tegenslag.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd