Hebben archeologen de Tombe van de Makkabeeën ontdekt?

  tombe

  Archeologen hebben in Israël een opmerkelijk mausoleum herontdekt. Het gaat mogelijk om de tombe van de Makkabeeën.

  Volgens historische bronnen leidden de Makkabeeën – een vader en zijn vijf zonen – vanuit de oude stad Modi’in de opstand tegen de Griekse overheersers. De vader en zijn zonen zouden begraven zijn in de tombe van de Makkabeeën. Deze tombe wordt in twee boeken genoemd: het boek der Makkabeeën en het boek ‘Oude geschiedenis van de Joden’, geschreven door Flavius Josephus. Volgens deze bronnen was de tombe groot en indrukwekkend en werd deze omringd door pilaren.

  Horbat Ha-Gardi
  Onderzoekers hebben in Israël nu mogelijk deze tombe teruggevonden. Ze deden hun ontdekking in een gebied dat Horbat Ha-Gardi wordt genoemd. Het gebied bevindt zich nabij het dorp Al-Midya (een naam die opvalleend veel lijkt op de naam van de oude stad van waaruit de Makkabeeën hun opstand begonnen: Modi’in).

  Mausoleum
  Het is niet voor het eerst dat in Horbat Ha-Gardi gezocht wordt naar de tombe van de Makkabeeën. Ongeveer 150 jaar geleden gingen archeologen in het gebied al op zoek naar de laatste rustplaats van de vader en zijn vijf zonen. En daarbij stuitten ze op een mausoleum. De onderzoekers waren enthousiast en beweerden dat ze de tombe van de Makkabeeën hadden gevonden. Een Franse archeoloog veegde die conclusie echter van tafel. Het gebouw dat de onderzoekers ontdekt hadden, was volgens hem overduidelijk door Christenen gebouwd en kon dus niet de tombe van de Makkabeeën zijn. Maar, zo stelde de Franse archeoloog, het zou wel kunnen dat de Christenen dit gebouw – als een soort eerbetoon – neerzetten op de tombe van de Makkabeeën. Daarna verlieten de onderzoekers het gebied en werd er niet langer naar de tombe gezocht.

  Opnieuw
  Israëlische onderzoekers zijn nu dus teruggekeerd naar dat gebied en hebben de zoektocht naar de tombe van de Makkabeeën nieuw leven in geblazen. Ze hebben de structuur die 150 jaar geleden werd ontdekt, opnieuw onderzocht. “Er is geen twijfel over mogelijk: het gebouw dat we ontdekt hebben, is heel ongebruikelijk,” vertellen de onderzoekers. Wat hun collega’s 150 jaar geleden aantroffen, zagen ze nu met eigen ogen. “Enorme pilaren die waarschijnlijk een tweede etage ondersteunden, een voorhof dat leidde tot de tombe en andere gebouwen.” Helaas hebben dieven het gebouw niet met rust gelaten. “Tot onze teleurstelling is het gebouw dat onze voorgangers zagen, beroofd en zijn stenen van het gebouw naar bouwplaatsen in de omgeving gebracht om nieuwe gebouwen neer te zetten. Ondanks dat is het gebouw nog steeds indrukwekkend en prikkelt het gebouw de verbeelding.”

  Volgens de archeologen is het nog te vroeg om te stellen dat dit de tombe van de Makkabeeën is. Maar op dit punt is er ook geen overduidelijk bewijs dat het niet de tombe van de Makkabeeën is. Meer onderzoek is dan ook hard nodig.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd