Heb je goed nieuws? Hou het een tijdje voor je. Dan voel je je beter

Nieuw onderzoek laat zien dat goed nieuws bewaren – zelfs voor een korte tijd – je energie kan geven. Al hoef je het niet eeuwig voor je te houden: je nieuws uiteindelijk delen is een groot deel van de pret, stellen de onderzoekers.

Een geheim bewaren is niet altijd even makkelijk. Het kan zelfs stressvol zijn en gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Althans, volgens eerdere onderzoeken. Onderzoekers van de Columbia University hebben kritiek op die bevindingen en stellen dat die onderzoeken alleen keken naar negatieve geheimen – zoals gênante momenten of andere situaties waar je niet graag aan denkt. Hoofdauteur Michael Slepian vroeg zich daarom af waar die stress vandaan komt. Is dingen geheim houden op zichzelf slecht voor je welzijn, of is dat alleen als de geheimen in kwestie negatief geladen zijn?

Om deze vraag te beantwoorden, voerden de onderzoekers vijf experimenten uit met meer dan 2500 deelnemers. Waaronder een enquête onder vijfhonderd mensen. Daaruit bleek dat 76% van de deelnemers goed nieuws direct zou willen delen met hun vrienden of familie. Tegelijkertijd bleek dat lang niet iedereen dat in de praktijk deed. De deelnemers kregen een lijst met veertig veelvoorkomende soorten goed nieuws. Dingen als een cadeau dat je voor jezelf hebt gekocht, een schuld die je verminderd of afgelost hebt of dat je juist geld hebt gespaard. De deelnemers hadden op het moment van het onderzoek gemiddeld zo’n 14 tot 15 van dit soort goede nieuwtjes. Maar zo’n vijf tot zes daarvan hielden ze geheim.

Voor je eigen plezier
Maar waarom? Wat motiveerde hen om positieve dingen niet te delen? Om daar dieper in te duiken vroegen de onderzoekers de deelnemers om na te denken over positief nieuws dat ze op dat moment geheim hielden, net als aan een negatief geheim en een neutraal huidig geheim. Daaruit bleek dat mensen positieve geheimen vooral bewaren om hun eigen plezier, of om een verrassing spannender te maken. Goed nieuws dat geheim was, zorgde er namelijk voor dat de deelnemers zich levendiger voelden dan goed nieuws wat al bekend was. Overigens is dit geen advies om je nieuws voor altijd geheim te houden. Mensen die aangaven dat ze hun nieuws met anderen wilden delen, voelden ook meer energie, of het nieuws nu al bekend was of nog niet.

Verrassingseffect
Dat komt omdat bij het delen van een geheim ook een stukje voorpret zit, ontdekten de onderzoekers. Een groep deelnemers moest zich voorstellen om goed nieuws expres later op de dag pas aan hun partner te vertellen in plaats van direct. Zij vonden het spannend om de informatie achter te houden, en verheugden zich daarom extra op de ‘onthulling’. De andere groep moest zich voorstellen dat ze het nieuws wel direct aan hun partner wilde vertellen, maar diegene op dat moment niet konden bereiken. En dat werkte logischerwijs lang niet zo onthullend.

“Mensen doen soms heel veel moeite om een positief geheim te openbaren om het nog spannender te maken”, vertelt hoofdauteur Michael Slepian. En heeft een logische reden. “Een verrassing kan intens plezierig zijn, maar verrassing is een heel vluchtige emotie die ook weer snel verdwijnt. Als je iets even voor je houdt – dagen, weken of zelfs langer – terwijl je je voorstelt hoe de vreugdevolle verrassing eruit ziet op het gezicht van een ander, heb je meer tijd met dit spannende moment. Ook al is het dan alleen in onze eigen gedachten.” Dat maakt het onthullen van het geheim des te leuker.

Bronmateriaal

"The Energizing Nature of Positive Secrecy" - Personality and Social Psychology Bulletin.

Afbeelding bovenaan dit artikel: Dean Drobot (Via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd