Heb je een snurkende, iets te zware man naast je liggen? Dan wordt het misschien tijd om zijn bloeddruk te meten

Onderzoekers hebben ontdekt dat luid gesnurk een vroeg waarschuwingssignaal kan zijn van een gevaarlijk hoge bloeddruk. Tijd om naar de dokter te stappen dus.

Veel partners ervaren luid gesnurk als erg vervelend. Het kan namelijk behoorlijk uitdagend zijn om in slaap te vallen naast iemand die snurkt. Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat snurken niet alleen een hinderlijk geluid is; het kan zelfs een indicator zijn van een ernstige gezondheidsaandoening.

Zwaarlijvige mannen
Uit de nieuwe studie blijkt dat mensen, voornamelijk iets te zware mannen van middelbare leeftijd, die regelmatig ‘s nachts snurken, vaker last hebben van verhoogde bloeddruk en ongecontroleerde hypertensie. Hypertensie is de medische term voor langdurig hoge bloeddruk. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartfalen, beroertes, hartziekten of nierziekten. “Voor het eerst kunnen we met zekerheid zeggen dat er een duidelijk verband bestaat tussen regelmatig snurken en een verhoogde bloeddruk,” aldus hoofdauteur Bastien Lechat.

Studie
De onderzoekers trekken deze conclusie na het analyseren van gegevens van meer dan 12.000 mensen. Ze maakten gebruik van slaaptrackergegevens verzameld met een sensor onder het matras om snurken en slaapapneu (waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap) te meten. Daarnaast hebben ze gedurende negen maanden de gegevens van een thuismeter voor bloeddruk geanalyseerd bij dezelfde groep deelnemers wereldwijd. De studie, gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Digital Medicine, is het grootste en meest gedegen onderzoek tot nu toe. “Dit onderzoek is het meest uitgebreide dat de mogelijke verbanden tussen snurken, slaapapneu en hypertensie onderzoekt door gebruik te maken van objectieve evaluaties bij mensen thuis,” zegt Lechat. “Het levert waardevolle inzichten op over hoe snurken mogelijk het risico op hypertensie kan beïnvloeden.”

Verband
Het team ontdekte dat 15 procent van de studie-deelnemers, voornamelijk mannen met overgewicht, gemiddeld meer dan 20 procent van de nacht snurken. “Dit frequente nachtelijke gesnurk kan in verband worden gebracht met verhoogde bloeddruk en ongecontroleerde hypertensie,” stelt Lechat. Heel concreet stelden de onderzoekers vast dat mensen die regelmatig snurken bijna twee keer zoveel risico lopen op ongecontroleerde hypertensie. Dit risico verdubbelde bijna opnieuw bij mensen die zowel regelmatig snurken als slaapapneu hebben. “Dit benadrukt hoe belangrijk het is om snurken serieus te nemen bij de behandeling van slaapproblemen,” merkt Lechat op.

Snurken
Snurken is een veelvoorkomend verschijnsel dat een groot deel van de bevolking treft. Tijdens het snurken ontstaat geluid tijdens de slaap door trillingen in de luchtwegen. Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen, zoals vernauwde luchtwegen, slapen op je rug en alcohol en roken. Snurken en slaapapneu gaan vaak hand in hand, wat suggereert dat ze vergelijkbare oorzaken kunnen hebben. Ondanks dat – of misschien wel omdat – veel mensen er last van hebben, wordt het vaak niet serieus genoeg genomen. Het nieuwe onderzoek onderstreept nu dat we niet te lichtzinnig over snurken moeten denken. Het kan zelfs een vroeg signaal zijn dat er iets mis is met je gezondheid. Dit onderstreept het belang van het serieus nemen van snurken als mogelijk teken van onderliggende gezondheidsproblemen.

Naar de huisarts
Als je snurkt en ook merkt dat je niet goed uitgerust bent na het slapen, overdag te slaperig bent of ademhalingsproblemen opmerkt tijdens de slaap, is het misschien verstandig om eens naar de huisarts te stappen. Hij kan je mogelijk adviseren om een slaaponderzoek te ondergaan, zo schrijven de onderzoekers.

De resultaten van dit onderzoek banen daarnaast de weg vrij naar verdere studies om te kijken of behandelingen die zich richten op snurken kunnen helpen om hypertensie te verminderen en de risico’s die ermee samenhangen, te verlagen.

Bronmateriaal

"Regular snoring could be bad for your heart" - Flinders University
Afbeelding bovenaan dit artikel: Creativa Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd