HDBaseT: de opvolger van HDMI?

Om de nieuwste films in HD-kwaliteit te bekijken is een HDMI-kabel nodig. Toch heeft zo’n kabel enkele nadelen. Een gemiddelde HDMI-kabel is niet langer dan tien tot vijftien meter, anders is er sprake van kwaliteitsverlies. Ook zijn dit soort kabels relatief duur. Binnenkort komt er misschien een oplossing: HDBaseT.

HDBaseT wordt momenteel ontwikkeld door vier grote technologiebedrijven: Sony Pictures Entertainment, Samsung, LG en Valens Semiconductor. Samen vormen ze de HDBaseT Alliance, een soort bondgenootschap om de nieuwe kabel op de markt te brengen.

HDBaseT overtreft de HDMI-kabel, die in 2003 werd geïntroduceerd. Zo kan de HDBaseT-kabel met gemak honderd meter lang zijn, zonder kwaliteitsverlies te lijden. Daarnaast is de kabel relatief goedkoop (een standaard Cat5e/6 LAN-kabel) en is het mogelijk om apparaten tot 100 Watt te voeden.

Volgens de HDBase T Alliance kan de nieuwe kabel met gemak HD-video’s en 3D-beelden leveren op hoge resolutie (4096 x 2160 pixels). In vergelijking: een Full HD televisie heeft een resolutie van 1920 x 1080. De nieuwe kabel kan dus in theorie met gemak vier HD-televisies tegelijkertijd voorzien van haarscherpe beelden.

De vier bedrijven doen er alles aan om de nieuwe kabel te promoten. Volgend jaar verschijnen waarschijnlijk de eerste televisies en BluRay-spelers die HDBaseT-ready zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd