Hayabusa heeft waarschijnlijk asteroïdedeeltjes meegenomen

De Japanse ruimteorganisatie (JAXA) denkt dat de Hayabusa-ruimtesonde erin is geslaagd om deeltjes van de asteroïde Itokawa te verzamelen. Een bron van de Japanse krant Yomiuri beweert namelijk dat wetenschappers deeltjes hebben gevonden die niet van aardse afkomst zijn. JAXA begon op 24 juni met het onderzoeken van de deeltjes in de capsule. Hayabusa landde begin dit jaar op aarde.

Toen Hayabusa in 2003 werd gelanceerd, was de capsule open. Daarom is de kans groot dat deeltjes van de atmosfeer van de aarde in de capsule terecht zijn gekomen.

Problemen
De sonde kampte met een heleboel problemen: zo mislukte een poging om een projectiel op het oppervlak van de asteroïde Itokawa af te vuren, waardoor er geen stofdeeltjes werden opgevangen. Toch is het mogelijk dat de Hayabusa bij de landing op Itokawa een stofwolk veroorzaakte, die door de sonde is opgevangen, zodat er alsnog verder onderzoek kan worden verricht.

Baanbrekend
Het teruggebrachte stof moet een beter inzicht geven in hoe het zonnestelsel is samengesteld. Dit beweren de wetenschappers van de missie. Maar ook al zou Hayabusa daar niet in slagen, dan nog is de missie baanbrekend geweest. Tot het bezoek aan Itokawa was de maan namelijk het enige hemellichaam waar een ruimtevaartuig landde en weer opsteeg. Bovendien is geen enkel ruimtevaartuig ooit zo ver weg geweest en naar de aarde teruggekeerd.

Hayabusa 2
Japan is momenteel begonnen met de ontwikkeling van de Hayabusa 2, de opvolger van de Hayabusa. Net als zijn voorganger gaat Hayabusa 2 een asteroïde bezoeken en stofdeeltjes verzamelen. De ruimtesonde wordt in 2014 gelanceerd en landt zes jaar later op aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd