Hayabusa 2: opnieuw naar een asteroïde

Japan is momenteel begonnen met de ontwikkeling van de Hayabusa 2, de opvolger van de Hayabusa. Net als zijn voorganger gaat Hayabusa 2 een asteroïde bezoeken en stofdeeltjes verzamelen. De ruimtesonde wordt in 2014 gelanceerd en landt zes jaar later op aarde. Vindt de Japanse sonde de oorsprong van leven in de ruimte?

Hayabusa 2 bezoekt een grotere asteroïde dan zijn voorganger. De ruimtesonde gaat namelijk naar een object met de naam 1999 JU3, een ruimtesteen met een doorsnee van een kilometer. De eerste sonde bezocht de 500 meter brede asteroïde Itokawa. Hopelijk vindt Hayabusa 2 organische moleculen, die volgens de evolutietheorie leidden tot het ontstaan van leven op aarde.

Hayabusa 2 krijgt een bom aan boord met een doorsnee van dertig centimeter. Wanneer de ruimtesonde 500 meter van de asteroïde verwijderd is, dan gooit de sonde de bom op het oppervlak van de ruimtesteen. Door de inslag ontstaat er een één meter brede krater. Het materiaal in de krater is minder beïnvloed door zonnewind dan de rest van het oppervlak. Wetenschappers kunnen de kraterdeeltjes analyseren en meer te weten komen over het verleden van 1999 JU3.

Door de inslag worden stofdeeltjes de ruimte ingestoten. Hayabusa 2 verzamelt deze deeltjes en brengt ze naar de aarde. Op aarde kunnen wetenschappers de deeltjes analyseren en hier komen resultaten uit voort.

Het hele project gaat van start tot finish ongeveer 1,5 miljard euro kosten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd