Hawking: “Universum had God niet nodig”

De Big Bang was het resultaat van diverse onvermijdelijke fysische wetten en er is geen goddelijke kracht nodig om de vorming van ons universum te verklaren. Dat concludeert Stephen Hawking in zijn nieuwste boek The Grand Design. Volgens hem hebben we tevens geen God nodig om te verklaren waarom het universum ontstond.

“Omdat er een wet is zoals zwaartekracht, kan en zal het universum zichzelf vanuit niets creëren,” zo meent Hawking. “Spontaan ontstaan is de reden dat er eerder iets dan niets is. Het is de reden dat het universum en dat wij bestaan.”

Uitsluiten
De beroemde fysicus sluit daarmee helemaal uit dat een goddelijke kracht invloed heeft uitgeoefend op de vorming van het universum. En dat is opvallend. In zijn boek A Brief History of Time concludeerde de professor nog dat we God nodig hadden zolang er geen andere verklaringen waren. “Als we een complete theorie ontdekken dan is dat een triomf voor de mens. Tot die tijd moeten we de geest van God kennen.”

Newton
Hawking is niet de enige die worstelt met de vorming van het universum en Gods bestaan. Ook Isaac Newton dacht over de kwestie na. Zijn theorie luidde dat de vorming van het universum niet spontaan begon, maar door God in gang werd gezet.

Geen persoonlijke God
In juni van dit jaar sprak Hawking zich tijdens een Britse televisieserie ook al uit over het goddelijke. “De vraag is: is de manier waarop het universum begon om redenen die wij niet kennen door God bepaald? Of werd het bepaald door de wet van de wetenschap? Ik geloof het tweede. Als je wilt, kun je de wetten van de wetenschap ‘God’ noemen, maar dan is het geen persoonlijke God die je kunt ontmoeten en vragen kunt stellen.”

Het boek The Grand Design komt later deze maand uit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd