Hawking: ‘Tijdreizen kan echt’

De ietwat pikante uitspraken van Stephen Hawking buitelen sinds hij besloot deel te nemen aan de televisieserie Into the Universe with Stephen Hawking over elkaar heen. Vorige week vertelde hij nog dat kwaadaardige aliens bestaan. Deze week stelt hij dat tijdreizen in de toekomst geen enkel probleem zal zijn.

Volgens Hawking komt er een tijd dat we in staat zijn om ruimteschepen zoals de USS Enterprise in Star Trek te bouwen. Deze schepen zullen enorme snelheden kunnen bereiken waardoor de tijd voor de mensen aan boord langzamer gaat. Daarvoor zullen de schepen wel ongeveer net zo snel als het licht moeten gaan.

Maar als dat eenmaal lukt, dan heb je ook wat. Doordat de mens dan naar de toekomst kan reizen, kan hij verre sterrenstelsels bezoeken. Nu is dat onmogelijk, omdat de reis zolang duurt dat een mens bij aankomst allang gestorven, zoniet vergaan is.

Volgens Hawking moeten er op een dag schepen komen die sneller kunnen dan 650 miljoen mijl per uur, oftewel 1.046.000.000 kilometer per uur. Natuurlijk kost dat een hoop brandstof. De ruimteschepen moeten dan ook enorm groot zijn. De bouw ervan zou minimaal zes jaar in beslag nemen. “Maar een reis naar de rand van de Melkweg zou voor degenen aan boord maar 80 jaar duren,” vertelt Hawking.

Duizenden jaren in de toekomst reizen, moet dus kunnen. Maar hoe dan verder? Volgens Hawking is er geen enkele kans om – eenmaal in de toekomst – weer terug te komen. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Andere natuurkundigen zijn het in theorie met Hawking eens, maar benadrukken vooral de technologische problemen die de plannen met zich meebrengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd