Hawking: ‘Mens moet ruimte koloniseren’

Er is maar één manier waarop de mens ook op lange termijn kan overleven: door zich zo spoedig mogelijk in de ruimte te begeven. Permanent. Dat beweert Stephen Hawking in een gesprek met de website Big Think. Het is te riskant om te blijven wonen op een planeet die we zelf kapotmaken, zo redeneert Hawking. Logisch of vergezocht?

“Het menselijk ras zou al zijn eieren niet in één emmer of op één planeet moeten bewaren,” meent Hawking. Volgens de wetenschapper heeft de mens de aarde flink uitgeput en is het dom om hier te blijven. Dat zou namelijk wel eens het einde van het menselijk ras kunnen betekenen.

Verspreiden
“We overleven alleen op lange termijn wanneer we niet naar de planeet aarde blijven kijken, maar ons in de ruimte verspreiden.” Hawking waarschuwt dat de mens kan rekenen op een toekomst waarin het aantal gevaren alleen maar toeneemt. Hij refereert daarbij aan de Koude Oorlog waarbij landen de wereld op het randje van een nucleaire oorlog lieten balanceren. Dat kan zo weer gebeuren, meent Hawking.

Toekomst
“We leven in een steeds gevaarlijker wordende periode van onze geschiedenis. De bevolking en ons gebruik van de eindige grondstoffen van deze planeet nemen exponentieel toe. Net als onze technische vaardigheden om het milieu ten goede of ten kwade te veranderen.” Als de mensheid de volgende eeuw wil halen, is er maar één oplossing: “Onze toekomst ligt in de ruimte”. “Daarom ben ik ook een voorstander van bemande ruimtevluchten.”

Hawking laat de laatste tijd regelmatig van zich horen. Zo beweerde hij onlangs nog dat het beter was om contact met aliens te vermijden. Buitenaards leven zou volgens Hawking wel eens veel gevaarlijker kunnen zijn dan wij denken. Ook meldde hij dat tijdreizen in de toekomst absoluut mogelijk is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd