Hawass: ‘Egyptische schatten lopen wél gevaar’

In februari liet de secretaris-generaal van de SCA (Supreme Council of Antiquities) nog weten dat de Egyptische schatten ondanks de rellen geen gevaar liepen. Maar daar komt de man nu op terug. In een blog laat Zahi Hawass weten dat talloze schatten inmiddels zijn verduisterd of vernietigd. Registratie van de missende objecten is nu cruciaal, maar de onrust is nog niet voorbij…

Op de blog van de bekende archeoloog zijn de schades en diefstallen op een rijtje gezet. En het is een vrij lange lijst. Zo hebben de magazijnen waar veel oudheden lagen opgeslagen het zwaar te verduren gekregen. Criminelen hebben ze overvallen en diverse kostbare voorwerpen meegenomen. Wat er precies mist, is nog onduidelijk. Experts zijn de overgebleven voorwerpen nog naast de complete lijst met oude schatten aan het leggen.

Tombes
Maar ook buiten is het raak: criminelen drongen diverse tombes van farao’s en andere belangrijke Egyptische iconen binnen. Enkele tombes zijn compleet vernietigd. Die van Ken-Amun bijvoorbeeld. Het was de enige tombe die ooit van de negentiende dynastie werd gevonden. Ook zijn diverse tombes beschadigd en werden onderdelen gestolen. Bovendien wordt er melding gemaakt van verschillende illegale opgravingen.

Opslag
Vaststaat dat de situatie veel ernstiger is dan Hawass de buitenwereld enkele maanden geleden wilde doen geloven. Archeologen die tot kort voor de rellen in Egypte werkten, moeten het vanuit het buitenland met lede ogen aanzien. Met name de diefstallen uit de magazijnen doen pijn. Veel van het materiaal dat hier ligt opgeslagen is nooit goed bestudeerd. Behalve de voorwerpen gaan dus ook een hoop antwoorden verloren.

Voor zover bekend weten de dieven niet goed waar ze naar op zoek zijn: ze gaan er meestal niet met de meest kostbare objecten vandoor. Maar wat ze ook meenemen: het is allemaal oud en dus veel geld waard. Veel van de voorwerpen zullen op korte termijn op de zwarte markt worden aangeboden, zo verwachten experts. Het is zaak dat de Egyptenaren de missende objecten zo snel mogelijk registreren, zodat deze op de zwarte markt onderschept kunnen worden. Grote vraag is echter of die registratie op korte termijn mogelijk is. De tijdelijke regering heeft alles nog lang niet op de rails en veel archeologen bevinden zich in het buitenland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd