Hawass: “Dit jaar vinden we de tombe van Toetanchamons vrouw”

Archeoloog Zahi Hawass vertelt in een openhartig interview met Discovery News over zijn verwachtingen voor het nieuwe jaar. En hij is optimistisch. Hawass vermoedt de tombe van Toetanchamons vrouw, de geheime deuren van de Piramide van Cheops en de laatste rustplaats van Cleopatra en Marcus Antonius dit jaar te kunnen vinden.

Vaststaat dat er nog genoeg te ontdekken valt in Egypte. “We hebben satellietbeelden van een gebied in Dasjoer (een dodenstad in Egypte, red.) gemaakt en gezien dat er onder de grond een piramide begraven ligt,” vertelt Hawass. “We zijn deze piramide nu aan het opgraven.”

Koning
Vermoedelijk ligt er in deze piramide een koning uit de dertiende dynastie (1782 tot 1650 voor Christus). “We weten de naam van deze koning nog niet.” Er zijn veel koningen uit de dertiende dynastie die simpelweg van de aardbodem verdwenen lijken.

Anchesenamon
Tegelijkertijd zijn opgravingen in de Vallei der Koningen ook in volle gang. Er zijn in totaal al 63 graven blootgelegd en de 64e komt eraan. En dat kan wel eens een belangrijke zijn. “Er zijn aanwijzingen dat deze tombe bestemd was voor Anchesenamon, de vrouw van Toetanchamon.”

Anchesenamon trouwde op haar dertiende met Toetanchamon. De bruidegom was waarschijnlijk haar halfbroer. De twee kregen in ieder geval twee kinderen. Maar beide meisjes kwamen dood ter wereld. De foetussen liggen in de tombe van Toetanchamon begraven en uit DNA-tests is gebleken dat dit de kindjes van Toetanchamon zijn. De moeder is nog steeds niet gevonden en Hawass vermoedt dichterbij te zijn dan ooit. “Ik hoop dat dit de intacte tombe van koningin Anchesenamon is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd