Hatsjoe! Mogelijk veel pollen in 2015

pollen-lucht

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat er in 2015 veel pollen in de lucht hangen.

De oorzaak van de hoge concentraties pollen in de lente van 2015 is het warme weer van het afgelopen voorjaar. “De invloed van de voorjaarstemperaturen is zo sterk dat het tot ruim de helft van de jaarlijkse variatie in pollen in de lucht kan verklaren,” legt palaeo-ecoloog Timme Donders van de Universiteit Utrecht uit. “Het is dus een belangrijke eerste stap voor het maken van seizoensverwachtingen voor pollenallergie.” Het onderzoek is online te lezen op de site van PLOS ONE.

Zelf vergelijken?

Ben jij benieuwd voor welke pollen je allergisch bent? Op Allergieradar.nl kun je jouw eigen klachtenverloop vergelijken met pollentellingen van het LUMC. Zo kun je in de toekomst beter klachten voorkomen.

Warme lente betekent meer pollen
Al 43 jaar worden er door het Leids Universitair Medisch Centrum dagelijks pollen geteld. Hieruit blijkt dat de concentratie pollen in de lucht een stuk hoger uitvalt wanneer het voorgaande jaar een warme lente en een vroege zomer kende. Dit geldt mogelijk niet voor Nederland, maar ook voor een groot deel van noordwest-Europa.

Vroeg pollenseizoen
Als we dit jaar weer een zachte winter krijgen, dan kan dit bovendien betekenen dat het pollenseizoen vroeg gaat beginnen. De eerste hazelaars en de (buitenlandse) elzen bloeide in 2014 al in de eerste week van het jaar. Een halve eeuw geleden bloeiden hazelaars pas vanaf half februari. De afgelopen jaren lag de piek begin januari.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd