Hartverwarmende nostalgie: mooie herinneringen houden ons letterlijk warm

Heeft u het koud? Denk dan nog eens aan mooie dagen in het verleden. Nieuw onderzoek wijst er namelijk op dat nostalgische gedachten letterlijk hartverwarmend kunnen zijn: u krijgt het er warm van.

Dat schrijft een internationaal team van wetenschappers. De onderzoekers baseren hun conclusie op een serie experimenten.

Koude dagen
In het eerste experiment kregen proefpersonen de opdracht om gedurende dertig dagen een dagboek bij te houden over hun nostalgische gevoelens. Uit het experiment bleek dat mensen zich nostalgischer voelden op koude dagen.

WIST U DAT…

…mensen sneller een romantische film kijken als ze het koud hebben?

Koude kamer
In een ander experiment werden proefpersonen in een koude kamer gezet en kregen ze de opdracht om te denken aan een nostalgische gebeurtenis of simpelweg een gebeurtenis uit het verleden te overdenken. Daarna moesten de proefpersonen raden hoe warm het in de kamer was. Proefpersonen die aan een nostalgische gebeurtenis hadden gedacht, dachten dat het in de kamer waarin ze zich bevonden warmer was dan in werkelijkheid het geval was.

Koud water
In een volgend experiment moesten proefpersonen opnieuw nadenken over een nostalgische gebeurtenis of simpelweg een herinnering overdenken. Ze deden dat terwijl ze hun hand in ijswater hielden. Proefpersonen die over nostalgische dingen nadachten, hielden het veel langer vol om hun hand in ijswater te houden dan mensen die zomaar wat herinneringen op haalden.

“Nostalgie is iets wat iedereen regelmatig ervaart en we weten dat het een prettig psychologisch effect kan hebben,” vertelt onderzoeker Tim Wildschut. “Zo kan het bijvoorbeeld eenzaamheid tegengaan. We wilden een stapje verder gaan en kijken of het ook fysiek prettig kan zijn.” En dat blijkt het geval. Nostalgie geeft mensen een warmer gevoel en maakt ze beter bestand tegen kou. “Meer onderzoek is nodig om te achterhalen of nostalgie naast een lage temperatuur ook andere vormen van fysiek ongemak kan tegengaan.”

Bronmateriaal

"Heart-warming memories: nostalgia can make you feel warmer" - Southampton.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TIFFANY DAWN NICHOLSON (TDNphoto) (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd