Hartslag van geliefden loopt synchroon bij stress

Als u een familielid of vriend in een stressvolle situatie ziet, kan uw hartslag synchroon komen te lopen met de snelle hartslag van de ander.

De onderzoekers verzamelden enkele tientallen mensen. Twaalf ervan gingen over hete kolen lopen. Negen familieleden of vrienden keken toe. En dan waren er nog zeventien mensen die toekeken, maar geen familie of vrienden hadden die over de kolen liepen.

Effect
De onderzoekers ontdekten dat de hartslag van de toeschouwers die familie en vrienden over de kolen zagen lopen op hetzelfde moment als die van de mensen die over de kolen liepen, veranderde. De hartslag werd niet precies hetzelfde, maar kwam wel min of meer synchroon te lopen. De toeschouwers die geen familie of vrienden hadden die over kolen liepen, vertoonden dat effect niet.

WIST U DAT…

een middagdutje goed is voor het hart?

Ritme
Het is onduidelijk hoe het komt dat de hartslagen zich zo op elkaar aanpassen. Mogelijk is het gewoon het gevolg van een natuurwet: als twee of meer ritmes elkaar ontmoeten, dan worden ze op elkaar afgestemd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vuurvliegjes die hun knipperende lichtjes op elkaar afstemmen.

Band
Als die natuurwet ook voor mensen geldt, is het mogelijk een belangrijk sociaal middel. Het kan mensen helpen om een band te krijgen.

Overigens zijn er meer omstandigheden waarbij de hartslag van mensen op elkaar wordt afgestemd. Eigenlijk bij alle stressvolle en emotionele gebeurtenissen: van over hete kolen lopen tot huwelijken.

Bronmateriaal

"Your Heart Can Synchronize With a Loved One's" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd